enbg

През септември екипът на шоуто започва събиране на подписи за референдум

29.7.2015 | коментара

Слави Трифонов обяви, че заедно с екипа си през месец септември ще организира събирането на 400 000 подписа, нужни за иницииране на национален референдум. Това се случи в предаването Жива връзка от 29 юли 2015 г., в което водещият Слави Трифонов и сценаристите Иво Сиромахов и Тошко Йорданов пожелаха да разберат какво мислят зрителите за отхвърленото от НС предложение за референдум за задължителното гласуване и мажоритарен вот. В ефир бяха прочетени част от хилядите мнения, постъпили на адрес live.slavishow.com, а с някои от зрителите Слави Трифонов проведе и телефонни разговори.

След няколко запитвания на зрителите Слави обяви, че през септември ще постави началото на подписка за иницииране на референдум по 7-те точки за промяна на политическата система: „Аз ще направя всичко възможно да се инициира референдум, но не с тези две точки, които НС вчера отхвърли като предложение на президента, а с тези седем точки, които ние предлагаме”, заяви Слави Трифонов.

Въпросните седем точки са следните:

1. Смяна на избирателната система с мажоритарна;
2. Намаляване на броя на депутатите от 240 на 120;
3. Мандатност на народните представители – до два мандата;
4. Въвеждане на задължително гласуване;
5. Въвеждане на електронно гласуване;
6. Драстично намаляване на държавната субсидия за партиите;
7. Пряк избор от народа на съдии, прокурори и началници на полицейски управления.

Много от зрителите, включили се с мнение в Живата връзка, изразиха своята готовност да помагат по места със събирането на подписи.

„Въпросът е хората да си повярват, че силата е в нашите ръце”, заяви Иво Сиромахов, а Слави Трифонов каза, че е „въпрос на отговорност към държавата и времето, в което живеем” да се участва в тази инициатива. „Те си изпросиха референдум, изпросиха си да ги задължим, изпросиха си да ги изхвърлим”, отсече и Тошко Йорданов. Сценаристът обясни, че със събирането на нужния брой подписи за референдум по 7–те точки депутатите няма да имат право да гласуват точките поотделно, както го направиха с трите въпроса на президента.