enbg

Още три групи минаха в следващия етап на кастинга

23.2.2015 | коментара

В шестия ден от предварителния кастинг за подгряваща група за концерта на Ку-ку бенд се явиха 4 български групи. Те бяха оценявани от жури в състав: Евгени Димитров, Цветан Недялков, Георги Милчев-Годжи и Филип Станев. Кастингът ще протече в няколко поредни дни, а избраните групи ще се явят в следващия етап на същински кастинг пред Слави Трифонов.

Група „Crush” представи песента „Feels Like the Old Times“.

Група „Crush” съществува от 2 години, опитва се да наложи своя авторска музика, която изпълнява по клубове и фестивали в България. Цветан Недялков разпозна сред музикантите от групата своя студент Дими, който свири на китара и е пазил в тайна своето появяване на кастинга. Годжи пък беше впечатлен от прическата на вокалиста Тодор, която се оказа дело на Дими, който е и професионален фризьор.

След края на изпълнението им Цветан Недялков определи парчето като „рокендрол от най-добрите традиции“. Георги Милчев-Годжи също хареса много представянето на бандата, но отправи забележка към вокалиста – да не преиграва със сценичното си поведение. Филип Станев призна, че момчетата са оставили много добри впечатления у него, а за Дими направи заключение, че е най-добрият фризьор сред китаристите и най-добрият китарист сред фризьорите. Евгени Димитров също се присъедини към мнението, че песента на “Crush” е много хубава, музикантите имат добър синхрон и цялата група е изглеждала като едно цяло.

Вокален състав „Нова музика“ изпълни микс от песните „Пак ще се прегърнем“ на ФСБ и „Radioactive“ на Pentatonix.

Вокален състав „Нова музика“ е от Горна Оряховица с художествен ръководител Аделина Колева. Евгени Димитров обясни, че знае за школата на Аделина Колева от много години, тъй като тя е една от най-големите в България, музикантите от Ку-ку бенд са работили с нея и голяма част от победителите в музикални предавания и конкурси са именно оттам.

След края на изпълнението им Георги Милчев-Годжи обясни, че от микса на песни е харесал повече “Radioactive” на Pentatonix, а “Пак ще се прегърнем” на ФСБ по думите му е прозвучало странно. Цветан Недялков изрази мнение, че всичко, което пеят от вокален състав „Нова музика“, идва от сърцето им, а зад изпълнението им се крие години труд. Филип Станев обясни, че за първи път вижда такава комбинация на вокален състав с бийтбокс и това много му е харесало. Евгени Димитров обобщи, че няма нищо по-хубаво от това да вижда млади, красиви и талантливи хора, които пеят по този начин.

Група „Simai“ се представи с песента “Our generation”.

Името на група „Simai“ е символично обвързано с нейното основаване на рождения ден на Чарлз Дарвин. То идва от simia (лат.), което означава примат. Момчетата от групата са на възраст 16 -18 години и са ученици в различни софийски училища. Създали групата преди две години, свирят Rapcore, което ще рече „жица и рап“. Песните им са основно авторски, но понякога правят и кавъри на „всичко с речитатив и тежка музика отзад“.

Изпълнението на „Our generation“ предизвика реакция на искрена възхита в журито. Цветан Недялков, Георги Милчев-Годжи и Евгени Димитров бяха категорични, че момчета звучат като група, в която има невероятна енергия и между тях има дух.

Евгени Димитров заяви, че музиката на „Simai“ не е за широка аудитория в България, но те я правят много добре. После Маестрото пожела да посети концерт на групата, за да чуе всичките им песни, а към това му желание се присъединиха и останалите членове на журито, както и водещият Борис Солтарийски, който пръв се обяви за фен на „Simai“.
По думите на Евгени Димитров, това е най-добрата от всички млади групи, които са слушали досега.

Група „7EDEM“ се представи с песента “За първи път”.

Кратката версия за избора на име гласеше, че звучи добре, а и изглежда добре. Групата е създадена през 2000 г., имат два албума, концерти във и извън страната. Оказа се, че в студиото е ядрото на групата, а имат и други музиканти. Солистът на групата не успя да даде категоричен отговор на въпроса какъв е техният стил, а според думите му те свирят различни стилове. В шоуто група „7EDEM“ се представи с баладата „За първи път“.

Песента не получи ласкави оценки. Според Цецо тя е била приятна, Евгени Димитров определи аранжимента като „равен“, а Годжи каза, че му е било скучно. Музикантите в комисията коментираха, че в музикално отношение е било очаквано нещо „да се случи“, особено след втория рефрен.

В края на предаването членовете на журито гласуваха с “ДА” и “НЕ” за всяка от явилите се групи, като се изискваха три “ДА”, за да премине групата в следващия етап на кастинга. По четири гласа “ДА” получиха групите Crush”, вокален състав „Нова музика“ и „Simai“, които преминават в следващия етап на кастинга. Група „7EDEM“ не успя да събере необходимите 3 гласа “ДА” от комисията и приключи участието си в кастинга.