enbg

Н. Пр. Ксавие Лапер Дьо Кабан, 8 януари 2015 г.

8.1.2015 | коментара

В първия ден на национален траур във Франция заради атентата (от вчера), в който при атака срещу редакцията на сатиричния седмичник “Шарли Ебдо” бяха убити 12 души, Слави Трифонов започна предаването с надписа „Je suis Charlie“ („Аз съм Шарли“) в ръце и думите:
„Уважаеми зрители, днес много хора по света носеха ето този плакат: „Аз съм Шарли“. Носеха го в знак на съпричастност към 12-те жертви на нападението над редакцията на френското сатирично списание „Шарли Eбдо“, които вчера бяха брутално застреляни от двама терористи, защото са публикували карикатури на ислямския пророк.
Днес аз също съм Шарли, защото по този начин изразявам съпричастност. Аз съм Шарли, защото не мога да приема подобно зверско посегателство върху свободата на словото. И най вече – „Аз съм Шарли!“, защото по този начин показвам, че не ме е страх да казвам това, което мисля. Най-главното, което може да се каже за свободата на словото, го е казал френският писател Волтер преди повече от 200 години: „Не съм съгласен с това, което казваш, но докато съм жив, ще защитавам правото ти да го казваш“.

Гост в предаването беше френският посланик Н. Пр. Ксавие Лапер Дьо Кабан, на когото водещият поднесе своите съболезнования. „Сигурен съм, че всички българи са съпричастни с това, което се случва във Франция в момента. Уверен съм, че и Вие го знаете и разбирате, защото ние сме приятели с Франция“, каза Слави Трифонов.

В началото на разговора Н. Пр. Ксавие Лапер Дьо Кабан разказа, че научил трагичната вест от свой приятел, който му е изпратил SMS с текст “Моите съболезнования“. „И проверих, и разбрах, че има една новина, която е не само изненадваща, ужасна – естествено, но невероятна почти. Мисля, че това е първият път в историята на френската преса, на френската демокрация – терористи така да атакуват едно списание, да убият двама полицаи, 10 журналисти и карикатуристи, може би не само в историята на френската преса, но може би и в историята на свободната преса в света“, каза посланикът.

Той определи реакцията на Франция след случилото се като „подходяща“, след като няколко хиляди души се събраха на площад „Република“ в Париж в памет на загиналите. Според посланика тези спонтанно организирани хора искат да кажат „Нямаме страх“. „Това е отговорът, който трябва да бъде даден на този акт, на това престъпление, че не се страхуваме от хората, които искат да си мълчим и които искат да ни забранят да критикуваме свободно каквото искаме да критикуваме“, обясни Н. Пр. Ксавие Лапер Дьо Кабан. Според него терористите не понасят критиката и нямат никакъв друг аргумент срещу нея, освен използването на сила. Посланикът каза още, че не само Франция е реагирала подходящо на ситуацията, но и много хора по света, включително и в България са реагирали така. Той е бил трогнат от българите, дошли пред френското посолство в България, за да положат цветя и свещи в памет на загиналите.

На въпроса възможно ли е този терористичен акт да изплаши журналистите във Франция и ЕС, френският посланик отговори така: „Мисля, че това е целта на този акт“. Според него обаче реакцията на журналистите показва, че в тях страх няма. В тази връзка Слави Трифонов показа карикатури от цял свят l подкрепа на случващото се във Франция и в подкрепа на свободата на словото.

Слави Трифонов попита френския посланик дали не смята, че проблемите всъщност са много по-дълбоки и не става въпрос само за карикатури, а че причината може да е политиката на Франция спрямо мюсюлманите. В отговор посланик Дьо Кабан заяви, че при демократичните режими хората могат да живеят свободно. „След като всеки човек е свободен, може и престъпникът да е свободен, преди да извърши престъпление. Значи, че има риск в една свободна държава. Държава, където гражданите са свободни, значи отговорни, има риск хората да правят престъпления. Ние знаем, че може да има някакви луди хора, които ще подготвят атентат.“ – каза посланикът на Франция. От своя страна Слави изрази мнение, че едва ли става въпрос за луди хора.

10 процента от населението на Франция се състои от мюсюлмани или това са около 6 милиона души, стана ядно от думите на посланика в отговор на въпрос на Слави Трифонов. Посланик Ксавие Лапер Дьо Кабан разсъждава за демократичната история на родината си: „Историята на Франция, откакто е демокрация, повече от един век, показва, че вече сме преживели такива събития.“ По думите му в края на 19-и век президентът на Франция е бил убит от анархисти – терористи. Такива събития са се случвали и през 30-те, 70-те и 80-те години на миналия век. „Значи, че винаги има такива заплахи, които могат да се случат. Въпреки, че сме преживели тези терористични актове, нашата държава още е демократична. Това е най-важното. … Може би сме още по-свободни и демократични, отколкото преди век. Мисля, че няма нищо общо фактът, че има 10% мюсюлмани във Франция или фактът, че има може би стотина луди или радикални хора, които някой ден ще искат да извършат терористичен акт.“- заключи Негово превъзходителство.

Тезата, изказана от анализатори, че това е само началото на терористична дейност и че може да се очаква поредица от атентати, посланик Дьо Кабан определи като спекулация. „Когато реагираме като вчера, нашата демокрация става още по-силна отпреди“, убеден бе гостът на Слави.

Водещият се поинтересува каква присъда биха получили терористите, ако бъдат заловени, тъй като във Франция няма смъртно наказание. „30 години затвор“, отговори посланикът, като обясни, че във Франция няма доживотен затвор. Слави Трифонов изказа мнение, че едно такова наказание може би няма да удовлетвори френския народ. „Престъплението е толкова брутално, зловещо, че би следвало да има по-високо наказание. Аз лично мисля, че при съпротива въпросните терористи ще бъдат разстреляни“, изрази своята позиция водещият.

На въпроса защо към темата за свободата на словото Франция е толкова чувствителна, посланикът отговори така: „Тази свобода е една от основите на демокрацията“. Той припомни социалистическия режим у нас, когато България също е усетила колко важно е да има свобода на словото. „Не би могло да съществува „Шоуто на Слави“ по времето на социализма“, съгласи се Слави Трифонов.

Слави изрази мнение, че българският народ не е така чувствителен по темата за свободата на словото, както е чувствителен френският народ. Като изрази своята признателност за подкрепата и солидарността на българските граждани, посланик Дьо Кабан заяви, че реакцията на българския народ според него доказва, че „българите оценяват на много високо ниво тази свобода“.

На финала на разговора водещият изказа отново своите съболезнования за трагедията във Франция и увери Н. Пр. Ксавие Лапер Дьо Кабан, че французите имат подкрепата на българите в този тежък момент.

Цялото предаване от 8 януари 2015 г.