enbg

Нургюл Салимова, 7 март 2019 г.

7.3.2019 | коментара

Гост в „Шоуто на Слави“ беше 15-годишната Нургюл Салимова. Тя е под номер едно в световната ранглиста по шахмат за момичета до 16 години и е в топ 60 при жените.

Нюргул разказа, че е родом от село Крепча, едно от най-големите в община Търговище. С шах започва да се занимава едва 4-годишна. Причината е, че нейните баща и дядо са шахматисти и те я въвеждат в играта. 5-годишна тя вече печели турнир в Силистра, където среща и своя първи треньор – Живко Жеков. След това Нургюл печели държавното първенство, където побеждава във всичките си 6 парти. На 8-годишна възраст тя става и европейски шампион.

„След това продължих да участвам по турнири, тъй като вече ме определяха като голяма надежда за българския шах“, разказа Нургюл. Младата шахматистка сподели, че в играта на шах може да предвиди до 12 хода напред. На въпрос как е станала толкова добра, гостенката отговори така: „Това се постига с много труд – мисля, че това е най-голямата тайна“.

Нургюл Салимова призна, че е имала и трудни моменти, като представянето й на Световното първенство през 2017 година, където се класирала пета. „Беше ми много трудно да го преживея, със седмици все мислех за това“, каза тя. Това обаче не я отказало да продължава да печели турнири по цял свят – играла е шах в 23 държави.

За финал Нургюл Салимова сподели, че следващото най-голямо предизвикателство за нея е международен турнир в Прага. „Ще се боря за трета норма за гросмайстор за жени или международен майстор за мъже“, каза тя.

Цялото предаване от 7 март 2019 г.