enbg

Най-известната руска група Любе в „Шоуто на Слави“

9.5.2011 | коментара

Тагове: ,

9 май 2011 г.

В Деня на Победата, 9 май, гости в шоуто бяха музикантите от най-известната руска група Любе.

На тази дата се слага край на Втората световна война с победата на съюзническите войски над фашистка Германия. В тази война загиват над 60 милиона души. Основната тежест на войната е изнесена от Съветския съюз. Жертвите, които дава тази страна – военни и цивилни, са над 25 милиона души. Там няма семейство, което да не е дало убит или ранен за всичките години на войната.

След изпълнението на емблематичната песен на групата „Давай за…“ с водещия разговаря фронтменът на Любе Николай Расторгуев.

Любопитно е, че такава музика, базирана на военна тематика, с патриотични текстове, се харесва и в България, и в Русия – започна разговора с госта си Слави.

Солистът на Любе призна, че с музикантите от групата се чувстват отговорни пред публиката: „Нещата трябва да бъдат направени, както трябва, трябва да бъдат подадени както трябва, без да има недостатъци. Това правим.“

Запитан как усеща днешния празник – Денят на Победата, Николай Расторгуев отговори така: „За всеки руснак, за всички жители на Съветския съюз, това е един специален празник, защото някога това е била огромна трагедия за целия ни народ. Ние сме понесли най-големите жертви от всички участници в тази война. … Най-голямата роля, най-голямата тежест пое Съветският съюз в тази война. Затова всички ние се гордеем с бащите, с дедите си. С това, че те направиха невъзможното, защото цяла Европа беше под ботуша на фашистка Германия. Никой не можа да се опре на тези войски, единствено съветският народ и Червената армия можа да даде отпор.“

Успешната кариера на групата фронтменът на Любе коментира така: „Тогава през 1989 г. ние се различавахме много силно от музикалния фон в нашата страна. И след 2-3 месеца станахме популярни в цялата страна. Това е един рядък случай. За тези 20 и няколко години ние се намираме на едно високо равнище в музикалните рейтинги в страната, което също е много рядко.“ Той призна, че в началото са очаквали да постигнат успех, но не и в такива измерения.

Фактът, че песните им са слушани и от много млади хора, Николай Расторгуев обясни с думите: „Това е така сигурно, защото в музикално отношение има някакви корени – това са най-добрите образци на съветски песни. Имам предвид като мелодика, като хармония, а онези композитори са взимали от най-добрите образци на руската музика. Всичко това е много силно свързано. Ако сте обърнали внимание като музикант – няма нито една мажорна песен, всички са минорни. Най-веселата песен в Русия сега се смята „Цыганочка“ и тя отново е минорна.“

Изхождайки от факта, че Николай Расторгуев, освен музикант е и депутат от руската ДУМА, водещият Слави Трифонов се обърна към госта си за съвет – „да се гмурна ли в тази отговорност или да стоя тук, където ми е мястото“? – „Ако има някаква надежда, че ще можете да промените нещо към по-добро и някои Ваши усилия, Вашият глас, ще може да окаже влияние на някоя история, – не може във всичко да окажете влияние, може в някаква тясна сфера – тогава има смисъл. Още повече, че като имате сериозен авторитет в страната, може би ще Ви послушат. Това е много важно.“ – отговори Николай Расторгуев. На уточняващия въпрос на Слави дали депутат е уважавана професия в Русия, музикантът – депутат отвърна така: „когато нещо не върви – кой е виновен? – разбира се, тези със сините лампи“. – „Значи, да не ставам“, хвана се за думите му водещият. Гостът запази неутарлитет по въпроса и каза, че се налага да отговори политкоректно. „Политкоректно е – каза Слави, – но аз мога да чета между редовете и Ви разбрах прекрасно. Вие ми пожелахте да стана депутат и ще взема да Ви послушам. Така го усетих.“

Николай Расторгуев сподели, че в България се връща с прекрасни, положителни чувства и благодари на всички почитатели на групата в България.

След гостуването си в Шоуто група Любе изнесе своя пореден концерт у нас, в зала 1 на НДК. За последните няколко години групата има 10 самостоятелни концерта в 7 български града по покана на Светлана Шаренкова и „Форум България-Русия“.