enbg

Михаил Въжаров, 3 февруари 2016 г.

3.2.2016 | коментара

Михаил Въжаров, баща на 21-годишния Кирил, убит пред дискотека “Соло”, пожела думата и тя му беше дадена в „Шоуто на Слави“. Въжаров отговори на изказването на Румяна Ченалова в шоуто преди седмица, когато тя заяви, че и днес – при тези доказателства и при тази експертиза, би постановила същия акт.

“Гражданката Ченалова, докато беше съдия, направи една поредица от грешки, а тук, във вашето студио изговори… как да ви го кажа? Тя не каза нито една истина”, заяви Михаил Въжаров. Той коментира думите на Ченалова (б.р. – тогава съдия по делото), че вината за несправедливата присъда е в досъдебното производство и в прокуратурата: „Една голяма манипулация е това, което тя каза за ножовете. И най-накрая на хората трябва да им бъде кратко, ясно и точно обяснено за какво става въпрос“, каза Въжаров и обясни че при обиска, направен в колата на убиеца Илиян Тодоров от следователите в деня след убийството на Кирил Въжаров, в жабката е намерен „един нож, тип ловджийски – от едната страна заострен, а от другата – назъбен“. Въпросният нож е предаден за съдебномедицинска експертиза, но Михаил Въжаров заяви че никъде, пред нито една инстанция, не е казано че точно този нож е оръжието на престъплението. Точно това, според Въжаров, Ченалова се опитала да внуши с думите си в „Шоуто на Слави“.

„Оръжието на престъплението не се намери. Извършителят Илиян Тодоров не пожела да каже нито една дума пред съда, пред нея (Ченалова), а пред другите инстанции не се яви, защото тя го освободи. Той не пожела да каже къде е този нож, за да се направят евентуалните изследвания.“ Въжаров разказа, че марката на оръжието и мястото, от което е било закупено, са били уточнени още на досъдебното разследване от следователите и дознателите, при разпитите на приятеля на Илиян – Стефан. „Този нож, между другото, е боен нож, който и в момента се използва в специалните служби“, обясни Въжаров и допълни че при всички разпити на всички инстанции хората от групата на Илиян са потвърдили, че точно този нож е бил у Тодоров във въпросната вечер. Оръжието било внесено в дискотеката в чантата на приятелката на Стефан Мария, а на излизане Мария върнала ножа на Илиян. Михаил Въжаров допълни, че свидетелката от Естония Сирет Пук и при първоначалния разпит пред следователите и дознателите, и при разпита пред съдия на следващия ден, както и при видео-конферентната връзка, поискана от Ченалова, казала: „по време на спречкването между двете групи младежи, аз видях същия този нож Илиян Тодоров да го държи – в отворено състояние, с извадено острие“.

Михаил Въжаров носеше в студиото копия от съдебномедицинските експертизи, след направените аутопсии на двете момчета, убити пред дискотека „Соло“. Освен това той показа и петорната експертиза, насрочена от втората инстанция – Апелативния съд. Според Въжаров твърдението на Ченалова, че петорната експертиза е внесла нови данни, които променили присъдата, не може да отговаря на истината, защото въпросните документи гледани от Ченалова и последвалата експертиза са „дословно едни и същи“.

„Защо тя трябваше да влезе в тези излишни медицински експертизи?“ – попита Въжаров и отговори сам: „Защото трябваше да изпълни може би някаква поръчка. Тя трябваше да го оневини, защото той трябваше да избяга.“ Въжаров пожела да се припомни и какво гласи чл. 13 от Наказателно-процесуалния кодекс: „Съдът, прокурорът и разследващите органи в пределите на своята компетентност са длъжни да вземат всички мерки, за да осигурят разкриването на обективната истина.“ Бащата на убития Кирил попита защо Ченалова не е назначила въпросната петорна експертиза. Според него тя е приела съдебномедицинска експертиза, която е „едно към едно с петорната“.

Илиян Тодоров в момента е осъден на доживотен затвор за двойно убийство, но успя да избяга от правосъдието, след като беше оправдан на първа инстанция от Румяна Ченалова. Именно след нейното решение, Тодоров беше осъден до живот от Апелативния и Върховния касационен съд. В момента, близо 7 години след двойното убийство, местонахождението му е неизвестно.

Цялото предаване от 3 февруари 2016 г.