enbg

Мира Радева, 1 март 2017 г.

1.3.2017 | коментара

Тагове:

Социологът Мира Радева беше гост в „Шоуто на Слави“.

„Във всяка епоха на човечеството истината е голям лукс и не всеки може да си я позволи“ – с тези думи Радева коментира липсата на обективност от българските социолози по отношение на референдума, иницииран от „Шоуто на Слави“. „Моето убеждение, че мажоритарната система (и то тази, която се предлага – в два тура) е добра, не е от вчера. И аз съм го казвала много пъти. Участвала съм в публични форуми, в конференции“, добави Радева и определи задружния вой срещу решенията на референдума като нещо нелепо.

Според Мира Радева личната позиция не може да се отдели от гражданската позиция на един човек. „Политиката, в основата си, е битка за ценности – за това, в което ти вярваш, на което ти служиш. И ако ти изградиш един език или едни ценности като социолог, а други като човек – това е шизофренно“.

Социологът изрази мнение, че настоящата предизборна кампания показва страха на политическия елит: „Много трудно е да очароваш един гражданин след 27 години грабене“. Според нея усещанията за липса на справедливост, за непостигане на целите, душат българина ежедневно. „Най-страшното е, че агресията, злобата, отчуждението се пораждат от безсилието. А безсилието идва от това, че ние не успяваме да постигнем целите си“.

Мира Радева е удивена от липсата на дебат между лидерите в тази предизборна кампания и вижда просто „прехвърляне на топката“, а Бойко Борисов „иска да играе пас“. „В крайна сметка, аз вярвам на проучванията на моите колеги и смятам, че наистина, вероятно, или ще бъдат равни (ГЕРБ и БСП), или ГЕРБ ще победи с малко. Като цяло през последните двайсет години доминира тенденцията център-дясно. Смятам, че десните формации наистина са на ръба да не влезе нито една от тях, може и някоя да се промъкне. „Патриотите“ вероятно ще се окажат балансьорът, който ще държи златния ключ – което за мен лично е много жалко… Марешки е много неизвестен играч – в крайна сметка не е ясно той какво предлага“. Според Радева най-големият проблем в тази кампания е политическото номадство, което показва, че политиците от една и съща партия не споделят едни и същи ценности.

На финала Радева изрази мнение, че политическият елит се опитва да „мине между капките“ по отношение на категоричните резултати от референдума: „Те сега подготвят атмосферата за това, че нищо няма да стане след изборите – и Герджиков го казва почти в прав текст, и други го казват“, завърши тя.

Цялото предаване от 1 март 2017 г.