enbg

Меглена Кунева, 3 май 2013 г.

3.5.2013 | коментара

Председателят на партия “Движение България на гражданите” Меглена Кунева отговаря на въпросите на Слави Трифонов в предаването тази вечер.

В началото на разговора бившият еврокомисар изтъкна причините за създаването на “Движение България на гражданите”: “Важно ми е неща, за които съм работила и които съм се надявала, че ще променят тотално България – влизането ни в Европейския съюз – много искам хората да го почувстват.” Кунева каза, че за нея е “интересно и важно” да се среща непринудено с възможно повече хора, важни за нея са въпросите, които й задават хората и въпросите, които стигат до нея чрез водачите на листи. В този ред на мисли Меглена Кунева даде и примери за такива въпроси. В Силистра тя била запитана от младият водач на листите в града Ива Йорданова: “Какво да отговоря на един баща, който трябва да утеши дъщеря си, че е била първа за спечелен конкурс за държавна администрация и не го е заела, защото е нямала връзки, защото някой й е откраднал конкурса.” Активистът на “Движение България на гражданите” в Пловдив Калин Томов бил изправен пред друг въпрос: “Какво да отговоря на жената, която не може да намери пари, за да се лекува от рак на гърдата?”

“Аз знам какви са всички елементи на доброто управление и можах да докажа, че може да се управлява добре един процес – присъединяването на България към Европейския съюз”, заяви Кунева, която беше българският главен преговарящ с ЕС в кабинета “Сакскобургготски”. След което тя подсили аргументите си с факти: “Тези 13, 5 млрд. лева, които дават възможност от време на време на предишния премиер да режe ленти, те са от преговорите, не са паднали от небето, ние успяхме.”

За времето, в което беше комисар в Брюксел, Меглена Кунева отбеляза: “Тогава нямахме нито една наказателна процедура за неизпълнени ангажименти към ЕС.” Кунева уточни, че никога не е работила изцяло в средата на Европа и добави, че като еврокомисар е мислила всеки един закон как ще се приложи и в България.

Според Кунева едно от лошите неща, които е направил Бойко Борисов, е да внуши, че “политиците не стават за нищо, че няма алтернатива.” Тя разказа за свое посещение във Видин, когато я среща жена и я съветва да се откаже: “От нас нищо не става, не си губете времето!” Меглена Кунева изрази мнение, че тази жена я е докоснало нещо за “материала”, визирайки изказване на Бойко Борисов, според което „най-големият проблем на България е лошият човешки материал в страната“.

Лидерът на “Движение България на гражданите” отговори и на въпросите, свързани със скандала с листите на партията в Пловдив. “Не може да ми се поставят условия. (…) Че някой е в “България на гражданите”, заради власт, за да е пръв – няма да мине”, коментира Меглена Кунева, имайки предвид оттеглянето на Дани Канизирева от партията.

Меглена Кунева коментира, че е подценила въпроса за фамилията на съпруга си. Тя сподели, че първоначално не е разбирала хората, които искат да я уязвят с брака й. “Мен не ме е женил социализмът, не ме развежда демокрацията. Аз се ожених, защото обичах този човек”, каза Кунева и отбеляза, че няма нито един свой роднина, който да е “дори най-отдалечено свързан с БКП”, а е точно обратното – дядо й е бил в Белене, а баща й и другият й дядо също са били в лагери.

Във връзка с актуалната тема с подслушванията Меглена Кунева заяви, че би искала да чуе какво мисли служебното правителство за това. Тя обясни защо е важно изпълнителната власт да говори: “Всяко премълчано нещо те удря като бумеранг. Защо мълчахме за Мишо Бирата? Тогава какво стана? То беше престъпление, престъпление, свързано със заобикалянето на закона с акцизите – мина. Колко още неща минаха? Ами те се трупат, трупат и в един момент просто се стоварват.”

Според Меглена Кунева не е най-важно как се е осъществило подслушването, а какво е съдържанието на записите. “От този запис стана ясно, че участниците в него, които са прокурор, министър и министър-председател, нямат никаква представа кое е добро, кое е лошо, кое е напред, кое е назад, кое е правилно, кое е неправилно. И в нито един момент не стана въпрос за управлението на страната. Ставаше въпрос да се смачкат едни дела, да се даде чадър на друг.”

Меглена Кунева отговори и на друг важен въпрос на водещия – дали ще прави коалиция с друга партия, ако “Движение България на гражданите” влезе в парламента: “Аз казах, че няма да правя коалиции, защото ГЕРБ е неприличната партия, БСП е неправилната партия”.

В края на разговора Меглена Кунева изрази своя оптимизъм за бъдещето , като каза, че нещата се получават. Тя даде за пример парковете в много градове, които са поддържани чисти, а също и повечето шофьори, които спират на пешеходните пътеки. “Да съзидаваме”, с този призив завърши участието си в “Шоуто на Слави” Меглена Кунева.

Цялото предаване от 3 май 2013 г.