enbg

Мая Манолова, 5 април 2016 г.

5.4.2016 | коментара

„Винаги съм смятала, че политиците трябва да работят за хората, да решават техните проблеми. Но след 10 години в парламента се убедих, че това не се получава, именно заради партийната окраска. И тъй като винаги съм искала наистина да работя за гражданите избрах позиция, от която мога да го правя за всички граждани. Много по-ефективно и много по-целенасочено“. С тези думи омбудсманът на Република България Мая Манолова обясни в „Шоуто на Слави“ разликата между досегашната ѝ кариера на политик и новата ѝ длъжност.

Манолова каза, че между политиците и гражданите зее пропаст и в това се е убедила откакто е омбудсман. Тя самата има доста критики към работата си като политик, включително и към много от законодателните решения, вземани с нейно участие. Манолова заяви, че е приключила с политиката и не желае да прави политически коментари, а и ако иска да е ефективна като омбудсман, трябва да работи с всички институции, независимо кои са лицата, представляващи ги. „Мой плюс е че познавам и хората в институциите, и начина, по който работят институциите. Приемната ми е пълна с хора“, допълни тя. В много случаи ѝ се налага просто да вдигне телефона и да помоли някой да си свърши работата за обикновения гражданин.

Възможностите на един омбудсман според нея са огромни – не защото има законови правомощия, а защото има доверието на хората. „По-лесно ми е да направя среща, да реша проблем, да го поставя, да напиша законодателно предложение, да го внеса в парламента, да отида на заседание на КЕВР, да настоявам за цената на парното или да напиша препоръка до министерство на здравеопазването и до премиера – да чуе лекарите“, обясни Манолова и допълни, че се чувства силна, защото е „гласът на много хора“.

Мая Манолова обясни накратко какви са правомощията, които ѝ дава законът. „Мога да насоча препоръки към министрите, към парламента, към институциите“, каза тя и увери Слави, че институциите наистина се вслушват в нейните препоръки. „Мога да напиша предложения за промени в закон – например сега с една работна група от именити юристи пишем предложения, които да забранят дейността на колекторските фирми като събирачи на дългове за монополни дружества, които извършват обществени услуги. Да сложа някакви правила на арбитражните съдилища, които са новите бухалки по отношение на българските граждани.“ Манолова правила и предложения по закона за бюджета на здравната каса и заяви, че ако те са били взети предвид е нямало да се стигне до ситуацията в момента в здравеопазването.

Манолова разказа, че е изнесла работата на институцията на терен – „всяка седмица с екипа си съм извън София и вече съм била в много градове, където просто обявявам приемна, хората се записват и заедно с моя екип успяваме да приемем около 40-50-60 души“. Така тя има възможност да решава конкретни проблеми на хората, които „се огъват под бремето на монополните дружества, с тях злоупотребяват топлофикации, доставчици на ток, ВиК, съдебни изпълнители, банките злоупотребяват с лихвите, които начисляват…“ Така за много хора намесата на омбудсмана е шанс „да продължат живота си по един по-нормален и по-достоен начин“. Манолова каза още, че е дала „такса сградна инсталация“ на Върховния касационен съд и след произнасянето му относно законността ѝ има шанс едно бреме за столичани просто да отпадне.

Мая Манолова даде и подробности, за националната кампанията „Великден за всеки – дари празник за баба и дядо“, която тя стартира. Тази инициатива е насочена към традиционно най-бедните членове на обществото – българските пенсионери. Идеята на кампанията възникнала по време на изнесена приемна в Плевен. Тогава жена писала до омбудсмана във Фейсбук и се оплакала, че няма да получи 40-те лева великденска надбавка, тъй като пенсията ѝ надхвърля с един лев минимума от 300 лева – необходимо условие, срещу което правителството отпуска помощта. След това Манолова открила още много пенсионери, чиито пенсии надхвърлят с лев или два този минимален праг от 300 лв. и страдат, че няма да получат пари за празника.

Целта на инициативата е да бъдат подпомогнати с ваучери за 20 лева най-нуждаещите се пенсионери. Техните притежатели ще могат да пазаруват в 5 000 магазина в цялата страна. Разпределението на боновете ще става по предварително раздадени списъци от пенсионерските клубове по места и със съдействието на местната власт. За целите на тази кампания има открита банкова сметка, която може да се намери на сайта на омбудсмана. Има също и SMS с кратък номер – 1255, на който може да се направи дарение на стойност 1 лев, освободен от ДДС. Партньори на кампанията са БЧК, Национален алианс за работа с доброволци (НАРД), Националното сдружение на общините, „Български пощи“, неправителствени и работодателските организации.

Цялото предаване от 5 април 2016 г.