enbg

Константин Пенчев и Йордан Цонев, 20 септември 2013 г.

20.9.2013 | коментара

Гости в предаването са омбудсманът Константин Пенчев и Йордан Цонев (ДПС) – председател на парламентарната комисия по бюджет и финанси. Те гостуват по темата за такса смет, засегната в рубриката “Искам думата”. Заедно с тях в студиото е и д-р Васил Топалов, който постави въпроса при своето участие в рубриката на 9 септември 2013 г.

Омбудсманът Константин Пенчев каза, че се бори с проблема с такса смет от 2011 г. Пред Слави Трифонов той обясни, че съгласно Закона за местните данъци и такси размерът на таксата се определя от Общинския съвет на даденото населено място. “Той може да определи или колко струва самата услуга – колко смет е изхвърляна и колко общината е извозила, т. е. на количеството на услугата, или по броя на обитателите на дадено жилище”, разясни омбудсманът. Според него проблемът се появява от едно допълнително уточнение в закона, който казва, че таксата може да се определи и на “някоя друга основа, ако първите две възможности са много трудни”. Константин Пенчев заяви, че благодарение на този текст в закона, общинските съвети повсеместно, включително и в град София, избират да определят такса смет на база на данъчна оценка. Омбудсманът даде и пример на водещия: “Ако вие имате един скъп апартамент в центъра на София и живеете сам и изхвърляте една кофа боклук за седмица, вие ще плащате много повече, отколкото едно петчленно семейство в “Люлин”, което произвежда много повече отпадъци.” Константин Пенчев изрази мнение, че този начин за определяне на такса смет е несправедлив и неправилен, дори подкрепи твърдението на д-р Васил Топалов, че е противоконституционен. “Таксата е плащането на услуга, а данъкът е нещо друго”, мотивира се омбудсманът. Константин Пенчев обаче обясни, че не може да бъде сезиран Конституционният съд, защото в закона не пише, че таксата се изчислява по данъчна основа, а че може и “по друг начин”.
Омбудсманът смята, че “Върховният административен съд може да пребори общините”. Той обаче недоумява как ВАС в два различни състава взема две коренно противоположни решения – отменя проблемния текст от наредбата за такса смет в Ловеч и отхвърля решение на Административния съд на София за отпадане на текста за столицата. По този повод Константин Пенчев съобщи, че в днешния ден е внесъл във ВАС искане за тълкувателно решение на въпроса: “Възможно ли е такса смет да бъде определяна на база данъчна оценка или не?” Ако отговорът е “не” проблемът ще бъде решен, смята омбудсманът. Другият начин според него е чрез Народното събрание.

Представителят на законодателния орган Йордан Цонев също намира начина на определяне на такса смет за несправедлив. Той цитира много любопитно изследване на Българската стопанска камара, според което за последните 4 години средствата, които се събират от такса смет в страната, са се увеличили с 47%, а отпадъците са намалели със 17%.
Шефът на парламентарната комисия по бюджет и финанси уточни, че таксата за битови отпадъци е целева такса и според чл. 62 и чл. 66 тя се събира за точно определена услуга (събиране на смет) и може да се разходва “единствено и само” за тази услуга. Според Йордан Цонев обаче “тя не се разходва единствено и само за това, не се събира справедливо, не се начислява справедливо”. Депутатът от ДПС смята още, че “общинските съвети са избрали най-разтегливи и най-несправедливи спрямо отделните хора критерии”, защото “очевидно им трябват повече средства”. На въпрос на Слави Трифонов “дали общинските съветници не са в хавата”, Йордан Цонев заяви: “Видимо ще трябва да ги ограничим общинските съветници”. Той отговори и какво може да се направи от страна на Парламента по проблема: “Можем да стесним основата, т. е. възможностите върху каква основа да се начислява тази такса, т. е. да изключим площта.” Шефът на парламентарната комисия прие ангажимент в рамките на една седмица да покани омбудсмана, Асоциацията на общините, кметовете и данъчните власти на дискусия, която да обсъди проблемния текст в Закона за местните данъци и такси. Йордан Цонев анонсира още, че се готви цял законодателен пакет, който да защитава потребителите от пазарен произвол на монополи, картелни структури, администрация и общини.

Д-р Васил Топалов отново представи своята формула за начисляване на такса смет. Тя се базира на ал. 2 от чл. 67, според която, ако не може да се определи количеството отпадък индивидуално, то тя да се определи пропорционално.

До колко Народни събрания е писал по проблема с такса смет д-р Васил Топалов, как се начислява такса битови отпадъци в Швейцария и може ли да се приведе примерът й и у нас – вижте във видеото.

Цялото предаване от 20 септември 2013 г.