enbg

Йордан Опиц, 3 юни 2015 г.

3.6.2015 | коментара

Тагове:

Гост в „Шоуто на Слави“ беше иконописецът Йордан Опиц, който през 2012 г. беше осъден на 5 години затвор за умишлено убийство на крадец.

Пред водещия Слави Трифонов Опиц разказа, че е лежал две години и девет месеца в затворническото общежитие в Казичене и е бил освободен предсрочно заради добро поведение. Йордан Опиц благодари на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“, която му е гласувала доверие и му е дала възможност, докато излежава присъдата си, да работи по специалността си. Гостът разказа, че е работил по възстановяване и реставриране на икони в изоставена църква и сега тя вече е отворена за миряните. За времето, прекарано в общежитието в Казичене, Опиц е разбрал и кои са истинските му приятели.

В предаването Йордан Опиц разказа и подробности от злополучния ден през 2007 г., когато стреля по един от двамата крадци, нахлули в ателието му. По думите на Опиц никъде не е доказано, че той е убил крадеца, защото след произведения от него изстрел крадецът е побягнал и е бил открит мъртъв чак след час и половина. Пак по думите на иконописеца, преди да бъде убит крадецът е лежал 3 години в затвора във Варна, имал е две условни присъди, два пъти е бил обявяван за общодържавно издирване и е бил задържан цели 92 пъти от полицията.
Опиц сподели и друг немаловажен факт – преди трагичния случай, блокът на Опиц е бил обиран 37 пъти. Според художника „България не може да се справи с битовата престъпност, ама никога“.

На финала на разговора Йордан Опиц сподели, че сега се чувства много добре и продължава да работи. Той подари на Слави и на екипа на предаването своя икона.

Цялото предаване от 3 юни 2015 г.