enbg

Истината за резултата от референдума е в чувалите с бюлетини от всички секции

13.2.2017 | коментара

Тагове:

Водещият Слави Трифонов коментира решението на Върховния административен съд от петък по нашата жалба срещу ЦИК за резултатите от референдума.

„В петък съдът отмени решението на ЦИК за резултата от референдума. С това решение съдът призна нашата правота. Нещо, което твърдим от самото начало. ЦИК са опорочили крайния резултат на референдума. Защото още преди провеждането му, в нарушение на закона, те са постановили да не се броят бюлетините без плик. И то не просто да не се броят, а въобще да не се отразяват – все едно не съществуват. През цялото време членовете на ЦИК твърдяха, че не са нарушили никакъв закон. Обаче са го нарушили!

От друга страна съдът добави към общата избирателна активност само 500 намерени бюлетини без плик. Но, уважаеми зрители, това са 500 бюлетини, намерени само, забележете, в 44 избирателни секции! Повтарям – при проведеното повторно преброяване само в 44 секции вещите лица намериха 500 бюлетини без плик. Обаче общият брой избирателни секции е 12 340. От всичките 12 340 са проверени само 44.

Уважаеми зрители, след като в 44 секции са открити 500 незабелязани от ЦИК бюлетини, колко ли има в останалите 12 296? Ще ви кажа. Вървейки по пътя на логиката и статистиката, след като при 44 секции неотчетените бюлетини са 500, следователно при останалите 12 296 най-вероятно не са отчетени 135 256 бюлетини. Много повече от „липсващите“ според ЦИК 12 000.

Каква е истината? Може да се разбере само като отворят всички чували с бюлетини и се преброят отново. Затова ние, от Инициативния комитет, ще обжалваме решението на съда, въпреки че спечелихме делото. Защото към общата избирателна активност трябва да се добавят не само откритите 500 бюлетини в 44 секции, а трябва да се добавят всички неотчетени от ЦИК бюлетини във всичките 12 340 секции.

Уважаеми зрители, уважаеми съдии, много е просто. И е много човешко. Затова ще го кажа така, както го чувствам. Три милиона и половина души, три милиона и половина граждани, сред които съм и аз, искат да знаят истината. Това е важно за нас като общество. Всички ние искаме институции, на които да вярваме!“, каза Слави Трифонов.

Цялото предаване от 13 февруари 2017 г.