enbg

Д-р Марияна Симеонова, 13 октомври 2015 г.

13.10.2015 | коментара

По повод седмицата на донорството, която започна на 10 октомври, гости в „Шоуто на Слави“ бяха директорът на Изпълнителната агенция по трансплантация д-р Марияна Симеонова и трансплантираните пациенти Евгени Георгиев и Георги Пеев.

Пред водещия Слави Трифонов д-р Марияна Симеонова сподели, че обществото има нужда да получи повече информация за трансплантирането и донорството. „Трансплантирането и донорството са част от медицината, те не са нещо свръхестествено, но са свързани, освен с медицината, и с много други морални, етични въпроси, и няма как обществото да има култура, без да има информация“, заяви д-р Симеонова. Тя е щастлива, че вече има „невероятни случаи, в които хората сами питат за донорство“.

Директорът на Изпълнителната агенция по трансплантация благодари на лекарите – координатори на донорство, които са явяват анестезиолозите и реаниматорите: „Това са хората, които ежедневно се борят за живота на всеки, който има нужда и е изпаднал в тежка ситуация. И когато не може да бъде спасен животът, те са тези, които носят цялата тежест на ситуацията, те разговарят със семейството, те обясняват (б.а. за донорството), те са наистина невероятни хора, не само лекари. (…) Те са тези, които спасяват живот и след смъртта.“ Д-р Симеонова сподели, че самата тя е анестезиолог и също е водила тежкия разговор за донорството с хора, загубили свой близък човек. За хората, които вземат благородното решение да дарят органите на своя роднина, д-р Симеонова заяви: „Поклон заслужават тези хора. В мига, в който разбират, че са загубили своя близък, много често това са млади хора или деца, те много скоро трябва да кажат своето решение, защото няма много дълго време, в което може да се поддържа сърчицето да бие, за да може да се стигне до трансплантация.“
На въпрос на Слави Трифонов за основните проблеми, които стоят пред агенцията, на която е директор, д-р Марияна Симеонова с болка заяви: „Най-трудното е да задържим прекрасните лекари в България.“ Тя съобщи, че половината анестезиолози и реаниматори на България вече работят извън страната.

Водещият Слави Трифонов припомни, че трансплантираният Евгени Георгиев му е бил гост още преди 10 години: „Беше с изкуствено сърце и го носеше в куфар, и сега е трансплантиран.“ Евгени Георгиев сподели, че от 14-15 души, които са носили изкуствено сърце преди 10 години, само той е между живите и е успял да получи втори шанс.
Евгени Георгиев заяви откровено, че не иска да обременява емоционално близките на своя донор и това спира желанието му да разбере на кого е принадлежало трансплантираното му сърце.
Евгени, който има своя организация, която се занимава с проблемите на донорството, е щастлив, че обществото все повече узрява за благородния акт на донорството.

Другият гост на Слави – журналистът от Хасково Георги Пеев, се оказа единственият в България с трансплантирани и сърце, и бъбрек. Георги заяви, че знае на кого е принадлежало трансплантираното му сърце и дори се познава с майката, сестрата и племенника на донора. „Тази вечер ме гледат всъщност две майки по телевизора“, заяви емоционално Георги. Той допълни, че не харесва думата „донор“ и затова в разказа си пред зрителите използва израза „майката на сърцето ми“.
Пред Слави Трифонов Георги Пеев сподели, че днес е бил на посещение при Божидар – последния сърдечно трансплантиран в „Света Екатерина“, на когото „някой му е напълнил главата с глупости, че след трансплантацията, той ще е половин човек, ще пие цял живот хапчета, няма да може да върши елементарни неща, които обича.“ По повод на предразсъдъците относно трансплантираните Георги Пеев заяви: „Трябва да се види, че хора като нас са абсолютно активни, те работят, със семействата си са, обичат семействата си, гледат си децата, вършат си ежедневните задължения, помагат на държавата, плащайки данъците си, и не сме хора, които сме легнали някой да ни издържа.“ Георги Пеев допълни, че в публиката е и трансплантираният Огнян, който изкачва Монблан и който заедно с Евгени Георгиев са се върнали с медали от европейското първенство по плуване за трансплантирани.
От своя страна водещият Слави Трифонов заяви, че дори не знае, че има предразсъдъци по повод на трансплантираните: „Получили сте втори шанс да живеете същия живот, който сте живели преди. Каква е разликата? Разликата е, че сте получили втори шанс, благодарение на изключителната доброта на други хора и благодарение на напредването на технологиите и на медицината.“

В „Шоуто на Слави“ д-р Марияна Симеонова и трансплантираните Евгени Георгиев и Георги Пеев заявиха, че е крайно време да бъде променено българското законодателство, касаещо донорството, и да се въведе т.нар. „кръстосано донорство“ – даряването на органи между хора, които помежду си не са роднини. От думите на д-р Симеонова стана ясно, че по закон в България чакащите могат да получат орган само от свои роднини до 4-та съребрена линия. Д-р Симеонова съобщи, че през ноември тази важна тема влиза за обсъждане в Здравната комисия към Народното събрание. Тук Георги Пеев отбеляза, че единственото хубаво нещо, което политиците са направили за донорството през последните 4-5 години е, че не са сменили д-р Симеонова на поста й в Агенцията по трансплантация. Журналистът от Хасково изрази възмущението си, че в новините на телевизиите „една прекрасна история“, свързана с донорство в „Света Екатерина“ е била изместена от изцепките на „един фашизоиден идиот“. „За мен това, че спасяваш човешки живот, трябва да е първа новина“, заяви Георги Пеев.

Какво още казаха гостите на Слави Трифонов по повод на донорството и трансплантациите, вижте във видеото.

Цялото предаване от 13 октомври 2015 г.