enbg

Докато оставаме рая, ще се събираме само по погребения…

12.12.2016 | коментара

Вижте какво каза Тошко Йорданов в предаването в деня на национален траур за жертвите от Хитрино.

„Днес е един от онези тъжни дни, в които отново си давам сметка, че се обединяваме, май, само по време на трагедия. От голяма и силна нация сме се стопили до седем милиона. А на седем милиона – седем отнети живота са много. Вярно е, че човешката психика е такава, че седем загинали, в рамките на няколко дена, не правят впечатление, а седем отнети живота накуп, ни карат да се вгледаме в себе си.
И се вглеждаме само по време на трагедии, като тази, последната.
Ние удобно си затваряме очите през останалото време. Затваряме си очите, когато съдебната система убива справедливостта. Затваряме си очите, когато МВР работи основно като статистика, отчитайки броя на престъпленията. Затваряме си очите, когато местни дерибеи унищожават човешки съдби, стига, разбира се, да не са нашите. Затваряме си очите, когато новозабогателите ни парвенюта демонстрират наглостта и безочието си, и дори тайно им завиждаме. Затваряме си очите, когато знаем колко милиони и милиони се крадат пред очите ни, оформени като държавни поръчки. Затваряме си очите, когато родителите ни гладуват, ако ние не можем да им помогнем. Затваряме си очите, когато политическата воля на хората е поругана и изнасилена от 240 духовни ратаи, облечени с власт, която не заслужават. Затваряме си очите за пропастта в морала между хората и ония там.
И какво да очакваме тогава? Че железопътната мрежа ще е подновена? Че пътническите вагони няма да се запалват? Че пътищата няма да са осеяни в метални билборди, в които да загиват хора? Че депутатите ще работят за нас, а не за себе си? Че назначената интелектуалщина няма да прави френска любов на този, който й плати? Че районният в полицията ще се грижи за нас, а няма да покрива местните наркодилърчета? Това ли да очакваме?
Докато оставаме такива овце или – както са ни наричали турците – рая, ще се събираме само по погребения, за да си даваме равносметка какви сме всъщност.“

Цялото предаване от 12 декември 2016 г.