enbg

Дойчин Боянов, 17 октомври 2012 г.

17.10.2012 | коментара

Алпинистът Дойчин Боянов, покорил Еверест без кислородна маска през 2004 г., разказа пред Слави Трифонов за последната си експедиция в планинската верига Каракорум, североизточен Пакистан. Там, заедно с Николай Петков и Михаил Михайлов изкачват непокорени досега върхове. Впоследствие тримата дават българските имена Васил Левски, София, Тангра и Рила на редица безименни върхове в Каракорум.

Подготовката си алпинистите планират внимателно, като я започват още през 2011 г., когато проучват на терен близо месец. Особеното на долината Кхане са технически сложните ледници и трудният достъп до тях.

Тази година нашите алпинисти провеждат шестата си експедиция в Пакистан и изкачват два непокорявани върха, като по-високият Васил Левски е с височина 5733 метра. Но тук не височината прави върха интересен – посочи Боянов, – а техническата трудност е това, което се цени в алпинизма. Кракът на Дойчин Боянов, и в буквалния смисъл, се оказва първият, стъпил там. „Връх Васил Левски е толкова остър, че човек трябва да стои на един крак“, каза алпинистът и добави, че едно от първите неща, които е направил на този връх е да остави там едно от чорапчетата на сина си.

Дойчин Боянов е възхитен от красотата на Каракорум: „От пътуванията, които съм имал по целия свят, по повод алпинизма, това е най-красивата и най-предизвикателна планина. Всеки един връх представлява една кула, една детска рисунка.“ Той сподели, че пакистанските върхове не са атрактивни с височината си, а с техническата трудност, с която алпинистите се сблъскват при изкачването.

Изненадващо, изкачилият покрива на света призна за своя страх от високото: „Страх ме е, даже много. Ако трябва да кажа нещо за страховете, то трябва да търсим начин как да ги управляваме, а не да живеем с тях. Иначе те ще ни превземат.“ Колкото до това каква потребност го кара да изкачва все по-високи и трудни върхове, Дойчин Боянов обясни: „Хората намират най-различни начини да вложат себе си. Някои събират марки. Това за мен също е необяснимо и странно. Така че, това също прави света хубав.“ Други негови думи красноречиво описаха вътрешната му потребност да покорява висините: „Това нещо си има естествено развитие, то естествено се появи в мен и надявам се да не отшуми скоро, защото това ми дава много, дава ми повод да се усъвършенствам“. Слави Трифонов пък сравни Дойчин Боянов с човека, скочил от „ръба на космоса“ Феликс Баумгартнер: „Вие сте от една и съща порода.“

В края на разговора Дойчин Боянов сподели, че ще бъде част от 21 – вата експедиция до Антарктида. Дойчин е преподавател по алпинизъм в НСА и ще пътува до остров Ливингстън със свои колеги от висшето учебно заведение.

Цялото предаване от 17 октомври 2012 г.