enbg

Димитър Русинов в „Искам думата“

24.6.2013 | коментара

26-годишният Димитър Русинов от София взе думата, за да привлече вниманието върху инициативата на неговото сдружение „Историческа пробуда“ – за възстановяване на средновековна църква край село Люти брод, датираща от периода 12-14 век. Димитър се е посветил на опазване на българското културно и историческо наследство.
Гостът разказа, че църквата, която е обявена за паметник на културата с национално значение, в момента е оставена на произвола на съдбата: „С моите приятели от сдружението я заварихме в много лошо състояние през 2011 година – беше полуразрушена, покривът почти се беше сринал, стените в горната част бяха срутени.“ Затова решили да я реставрират и под формата на дарения от различни институции направили авариен ремонт, за да не се срине напълно. В момента подготвят цялостен проект за възстановяване на този паметник на културата. Димитър апелира – хората, които имат възможност и желание да помогнат, да се свържат с него на Интернет сайта probudabg.com.

Ако и вие искате да участвате, пишете ни на e-mail: [email protected] Споделете по каква тема искате да говорите и оставете имената си и телефон за контакт.

Цялото предаване от 24 юни 2013 г.