enbg

Даниел Пенев в „Искам думата“

20.5.2013 | коментара

19–годишният Даниел Пенев от Кюстендил поиска да говори за образованието в България в „Имате думата“. Даниел Пенев учи политика и международни отношения в Американския университет в Благоевград. Според него образованието в България в настоящата си форма, от основното до висшето, не съответства на правилните методики. Даниел Пенев е на мнение, че образованието в цяла Източна Европа е на ниско ниво и твърденията на български министри и ръководни органи, че образованието ни е едно от най-качествените в региона, е вид „маскарад“.
Според Даниел Пенев на първо място трябва да се осъвременят учебните програми в средните училища.
„Учителските заплати трябва да се вдигнат на момента, защото сега те са безобразно ниски и това води до ниска професионална култура на преподавателите, те нямат желание да преподават. Освен това те нямат никакви права в класната стая, а учениците си правят каквото си искат и няма никакви наказания, защото всеки ученик, заради делегираните бюджети струва 1200 и нагоре лева (…) Когато един ученик бъде изгонен – губи и училището“, каза още младият Даниел Пенев. Той предложи и решение на проблема – да се премахнат делегираните бюджети.
В сферата на висшето образование, Даниел се обяви за намаляване броят на студентите, които се приемат. Според него има по-малко хора, които завършват средно образование от предлаганите места в българските университети. Той направи още едно предложение – университетите да предлагат специалности, които могат да намерят реализация в България.
Накрая Даниел Пенев сподели, че има планове да се занимава с политика, но и призна, че „корупцията е толкова голяма, че спира всичко.“
Във видеото може да видите още от разсъжденията на Даниел Пенев за българското образование.

Цялото предаване от 20 май 2013 г.

Ако и вие искате да участвате, пишете ни на e-mail: [email protected] Споделете по каква тема искате да говорите и оставете имената си и телефон за контакт.