enbg

Даниела Петкова, 19 декември 2014 г.

19.12.2014 | коментара

Гост в „Шоуто на Слави“ беше Даниела Петкова, член на Управителния съвет на Асоциацията на пенсионните фондове. Тя коментира приетите от правителството скандални изменения в закона за държавното обществено осигуряване. Петкова разказа, че около осем часа е била с протестиращите хора пред парламента. Според нея управляващите не се интересуват от мнението на хората, защото държавата има нужда от пари.

В началото на разговора Даниела Петкова обърна внимание на начина, по който се направиха измененията в закона: „в противоречие на всички норми за приемане на закони, в противоречие със всички европейски ценности… Закон, който засяга над 3 милиона граждани, да се появи изневиделица – в неделя на обед и преди това никой да не е знаел за съществуването на тази идея. И днес, в петък, този закон вече да е факт, приет на второ четене, е прецедент. Но най-вече, със сигурност, не отговаря на установените норми в демократичните държави за приемане на закони“. Петкова обясни, че установените норми предвиждат обществена дискусия, дискусия със заинтересованите страни, гласуване и обсъждане в съвета за тристранно сътрудничество, в който участват работодатели, синдикати и правителство, предвиждат също и оценка на въздействието, след като законът бъде приет. В този случай нищо такова не е направено, отбеляза Петкова.

Даниела Петкова каза, че парите на хората се управляват от частни пенсионно-осигурителни дружества, но самите фондове са публични. „Ако парите отидат в солидарния фонд, във всички случаи спираме да имаме пари, те спират да бъдат наши и отиват в употреба за дейността, която извършва НОИ. А дейността, която извършва НОИ, е да плаща пенсии на възрастните хора в момента.“ Петкова уточни, че и през 2010 година, когато министър-председател е бил Бойко Борисов „тогава за професионалните пенсионни фондове, които са за хората, работещи при вредни условия на труд, беше приет закон, чрез който над 100 милиона ние прехвърлихме в Националния осигурителен институт.“ След това бил сезиран конституционният съд, който се произнесъл, че такова прехвърляне от публичен фонд, в който средствата са собствени, на хората, в солидарен пенсионен фонд, е национализация. Затова сега НОИ трябва да връща пари на пенсионните фондове. Петкова каза, че това което прави държавата, не е точно национализация, а експроприация (конфискация на частна собственост), защото при нея не се изплаща обезщетение.

Даниела Петкова призова хората да обърнат внимание, че тези пари са техни: „Ние не се борим за нашия бизнес. Никой не взема нашите пари, които са в търговските дружества. Тук става въпрос за частни пари, за спестявания на гражданите.“ Тя посъветва зрителите да си влязат по партидите и да си видят колко пари имат вътре. Петкова напомни, че капиталовите схеми са въведени, за да се противодейства на вредното влияние на демографските тенденции в България: „капиталовите схеми са единствените, които могат да помогнат на хората, които редовно си плащат вноските – да съберат пари по време на целия си трудов стаж и да могат да получават по-високи пенсии“.

Сега от Министерския съвет зависи колко време ще имат хората да заявят, че не искат парите им да се прехвърлят в НОИ, обясни Петкова: „Най-смущаващото в този закон е, че редът, начинът, вероятно и сроковете, ще бъдат разписани в подзаконов нормативен акт.“ Според нея една от причините всичко това да се случва толкова бързо е да няма възможност да се разбере. Сега, ако президентът не наложи вето на тези текстове, възможностите са да бъде сезиран конституционния съд – или от парламента, или от омбудсмана на държавата, след като към него се обърнат физически лица. На финала Петкова изрази опасения, че реализирането на тези промени ще предизвика и хаос във финансовата система на държавата.

По-късно в предаването свой коментар направиха и сценаристите Драгомир Петров, Тошко Йорданов и Иво Сиромахов.

По въпроса със скандалната промяна в закона да държавното обществено осигуряване в предишните дни ни гостуваха Владимир Каролев, Иван Нейков и проф. Йордан Христосков.

Цялото предаване от 19 декември 2014 г.