enbg

Грегъри Адамс и Тодор Тодоров, 25 юни 2013 г.

25.6.2013 | коментара

Гостите на „Шоуто на Слави“ Грегъри Адамс и Тодор Тодоров демонстрираха на живо как работи полиграфът, по-познат като детектор на лъжата. На изследването на специалистите се подложи Георги Милчев–Годжи, който трябваше да отговаря на един-единствен въпрос – как е името на първата му приятелка. Тодор Тодоров изброи няколко имена на момичета, едно от които действително беше на първата любов на музиканта. Георги Милчев отговори с „не“ на всички имена, за да може да бъде „хванат в лъжа“ от полиграфа. След теста, Тодор Тодоров разчете показанията на детектора, свързани с промяна на кръвното налягане и дишането, както и с кожно-галваничната реакция по време на всеки един от отговорите на Годжи. Заключението от всички тези резултати беше, че първата приятелка на Георги Милчев се казва Цветелина. „Да, Цветелина е, от Враца“, потвърди музикантът.

Грегъри Адамс обясни, че по последни изследвания полиграфът дава точност между 85 и 95 процента. Гостът заяви, че изпитва най-голямо удовлетворение, когато полиграфът докаже истината. За пример той даде съдебен случай в Америка, при който полиграфът спасява от затвор полицай, който е бил обвинен в сексуално посегателство. Доказана била неговата правота.

Тодор Тодоров обясни, че в българския Наказателен кодекс „детекторът на лъжата“ не съществува като доказателство, но съдът често е приемал експертизи, изготвени на базата на показания пред полиграфа.

Специалистът обясни, че сега работи с „детектор на лъжата“ в частния сектор и разкри, че много адвокати подлагат своите подзащитни на тест пред полиграф, за да разберат дали казват истината и за да знаят как да ги защитават.

А за това дали е мит, че има хора, които могат да излъжат полиграфа, Тодор Тодоров заяви следното: „Всички казват, че има марсианци, но никой не ги е виждал“.

Цялото предаване от 25 юни 2013 г.