enbg

Владимир Каролев, 28 януари 2015 г.

28.1.2015 | коментара

Финансистът Владимир Каролев гостува в „Шоуто на Слави“ и коментира какви ще бъдат последствията, потенциалните ползи и рискове, от евентуално въвеждане на еврото в България.

Мнението на Каролев е, че ние „де юре“ не сме, но „де факто“ отдавна сме в еврозоната – той обясни, че левът е „депозитарна разписка“ към еврото, защото е фиксиран към тази валута още от нейното създаване. Но според финансиста проблемът е, че не използваме някои от предимствата, които бихме имали при въвеждане на еврото – най-вече, че ще може да се финансират банките и оттам – бизнеса и хората на по-ниски лихвени равнища: „Всеки, който е взимал кредит в България и може да провери какви са лихвените равнища в други страни, които са вече в еврозоната, е видял, че лихвените равнища тук са по-високи. Една от причините е, че има нещо, което се нарича валутен риск. Банкерите по цял свят и тези, които инвестират в България, считат, че има риск България да се отвърже от еврото и левът да се обезцени, понеже това се е случвало в българската история. Те, към днешна дата, не искат да намалят лихвените равнища.“ Каролев обясни, че ако България премине към еврото, този валутен риск ще отпадне, но това не значи, че лихвите ще спаднат много, защото равнищата им се влияят и от други фактори.

Втората важна полза според Каролев би била, че инвеститорите, които искат да дойдат в България също ще бъдат по-спокойни, защото за тях валутният риск няма да съществува. „Това ще доведе до повече работни места, ще доведе и до по-високи доходи. И въобще – ще има много последващи положителни икономически ефекти“.

Владимир Каролев спомена и кои са рисковете от такава стъпка. Той каза, че за да ни пуснат в еврозоната, може да поискат от България някои промени, като за пример даде въвеждането на данъци, каквито има в някои европейски страни: „Имам предвид данък общ доход и данък печалба на фирмите. Едно от най-големите предимства в България е, че има много ниски данъци. Едно е да изкараш 100 лева или 1000 лева и да ти вземат 40 процента, както е в някои страни от Европейския съюз, а друго е да ти вземат 10 процента.“ Каролев допълни, че някои от европейските страни обвиняват България, че им прави конкуренция чрез данъчната си система.

Влизането на България в еврозоната според Каролев би било добре и за банковата ни система: „Ще имаме още по-сериозен надзорник на банковата система, защото освен надзора на БНБ, надзор ще се прави и от Европейската централна банка“. Той прогнозира още, че този ход би довел до една вълна от сливания между банките и ще имаме по-малко на брой банки, но по-добре капитализирани. Според него в момента в страната ни има прекалено много банки.

Каролев коментира и ситуацията в Гърция след последните парламентарни избори в южната ни съседка: „СИРИЗА дойде вече на власт и днес започнаха първите реформи, в кавички. Аз съм се смял много на това, което те обявиха, защото обявяват, че щели да спрат „ол инклузив“ туризма, защото, видите ли, хората в техните курорти щели да обикалят кръчмите в съседство и да ходят по туристически обекти. Което е пълен абсурд.“ Според него, ако това се случи, ще е много добра новина за България и Турция, защото ние се конкурираме. Той разказа, че много негови познати гърци вече „гласуват с краката си“ и гледат как да си изнесат бизнеса. Каролев си обяснява случващото се в Гърция с комбинация от глупост и наивност, или с чист популизъм. Той прогнозира, че има два пътя пред Гърция – първият е няколко месеца еуфория и популизъм и след това фалит, а вторият, ако от СИРИЗА са говорили всичко това, само за да ги изберат, а в последствие да правят съвсем други неща.

Според финансиста, ако Гърция излезе от Европейския съюз, в краткосрочен план всички ще бъдат засегнати негативно, включително и България, защото ние сме голям износител за Гърция, а и има много гърци, инвестиращи в България. В средносрочен и дългосрочен план обаче излизането на Гърция от Европейския съюз според Каролев би било положително: „Гръцката икономика ще мине през един голям шок и това ще бъде отрезвително за всички.“

Каролев нарече „мит“ разпространената широко теза, че ако в България приемем еврото, всичко, което е струвало 1 лев ще струва 1 евро. Той каза, че само в две страни – Гърция и Малта е имало видимо поскъпване на стоките след приемането на общата европейска валута. Финансистът беше готов да се обзаложи, че това няма да се случи в България. Той обобщи, че ходът с въвеждане на еврото би бил полезен за държавата ни, но постави условието, че не трябва да се съгласяваме да си синхронизираме преките данъци с европейските страни.

Владимир Каролев каза, че България отдавна изпълнява петте формални критерии за приемане на общата европейска валута. Но има и много неписани критерии, които ние не изпълняваме, например реформата в съдебната система. Според него настоящият правосъден министър е първият, който казва истината – че в съдебната система има организирани корупционни групи. „Например, много често престъпници не са осъдени от съдия и съдията отнася критиката, без той да е виновен. Просто когато се прави разследването, се събират такива доказателства, че те са негодни. Ето ви един пример за корупция – тук виновен е следователят. В друг случай следовател си свършва работата, прокурорът си свършва работата, но така се прави, че отива при съдия, който е подкупен и си затваря не едното око, а двете очи.“ Според Каролев това може да се промени, само ако хора от съдебната система влязат в затвора за много години, а ако това не се случи, ще си останем вечно бедна и изоставаща държава.

Цялото предаване от 28 януари 2015 г.