enbg

Владимир Каролев и Иван Нейков, 17 декември 2014 г.

17.12.2014 | коментара

Гости в предаването, посветено на темата за промените в пенсионната реформа, бяха двама експерти – съветникът на министъра на икономиката – финансистът Владимир Каролев и социалният министър от правителството на Иван Костов – Иван Нейков. Повод за това актуално гостуване е идеята на управляващите да вземат парите от частните осигурителни фондове и да ги прехвърлят в НОИ. Във въвеждащите си думи Слави каза следното: „След като в първия си мандат ГЕРБ ограбиха здравната каса, сега се опитват да вземат парите ни в частните пенсионни фондове и да ги вкарат в бюджета, за да покриват дупки.“ Освен това водещият уточни, че това става не с гласовете на официалната управляваща коалиция – ГЕРБ и Реформаторския блок, а с гласовете на неофициалната, но реално управляваща коалиция – ГЕРБ и ДПС.

Стартиралият преди 15 години пенсионната реформа Иван Нейков каза, че и за него обяснението на настоящите промени е „точно толкова неясно, колкото за всички хора“. Според него ситуацията е доста по-тревожна, отколкото изглежда от пръв поглед: „В момента ние можем да бъдем накарани, убедени – поради липсата на информация у хората, сами да си забием ножа в корема. Със собствените си действия да прехвърлим наши собствени пари (защото пенсионните фондове не са на някого, те са на хората, които са инвестирали вътре парите си), тези пари, да ги вземем, да се откажем от тяхното управление и да ги дадем там, където държавата би трябвало да подкрепя солидарния фонд и да го допълва.“ Нейков допълни, че пенсионните фондове в България са най-големият национален инвеститор – в тях има близо 8 милиарда лева, които са пари на хората. Фондовете финансират и бюджета, купувайки български ценни книжа, емитирани от Министерство на финансите.

Владимир Каролев описа ситуацията чрез терминологията на едно от най-добрите икономически есета, написано през 19 век – „Видимото и невидимото“: „За съжаление, видимото е това, което ни лъжат политиците, а невидимото – това, което разбират икономистите“. Каролев продължи така: „Видимото, ако това се случи, е че те ще дадат едномесечен срок, в който ако изрично не поискаш – това значи да отидеш, да се подпишеш, да си загубиш времето – парите, които са твои, да останат в частния пенсионен фонд – държавата автоматично ще прехвърли парите в НОИ. НОИ досега не е инвестирал и не е изкарал нито един лев. НОИ събира от парите на едни хора, които сега работим и плащаме данъци, и плаща на сегашните пенсионери. И каквото и обещание да е направил НОИ досега, ако влязат зрителите и видят годишните отчети на НОИ, ще видят, че всеки годишен отчет – това, което го е обещал предишната година, не се е случило… Независимо дали става въпрос за обещание за ръста на пенсиите – там никога не са познали. Независимо дали става въпрос за това пенсиите доколко се доближават до средната работна заплата – и там не са познали.“ Каролев обясни, че в богатите държави солидарната пенсионна система не е основен източник на доход за пенсионерите. Той даде за пример Япония и САЩ, в които изобщо няма държавна пенсия, освен ако не си държавен служител и хората, знаейки това, спестяват в най-различни средства – пенсионни фондове, банкови сметки, застрахователни компании. Същите пенсионни схеми вече са стартирани и в най-развитите европейски държави.

Според Каролев видимата част от тази промяна би била, че тези пари ще запушат за малко дефицита на НОИ за догодина и министърът на финансите ще се похвали следващата година с това. Невидимата част според експерта е, че това е едногодишен ефект: „От 2016 година натам това няма как да го има, защото няма какво да национализират“. Той обяви, че на 18 декември от 18 часа пред Министерски съвет ще има протест срещу промените. Въпреки че е съветник на министъра на икономиката Божидар Лукарски, Каролев се обяви против гласуваното от ГЕРБ и ДПС и обясни, че такава е и позицията на целия Реформаторски блок и очаква скоро коалиционният партньор на ГЕРБ да реагира по-остро. Той смята, че промените ще засегнат децата и внуците на много хора и призова всички икономисти, независимо от коя партия са, да се намесят, защото ако не го направят сега, ситуацията става необратима.

Според Иван Нейков най-големият проблем е, че сме свидетели на някакво насъскване – от едната страна е НОИ, а от другата – частните фондове: „Естествена реакция на един народ, който от 70 години в 50 е бил само държава, че то в ухото му звучи добре – държава. Тоест – дай да цапардосаме частниците. Но тези хора в момента, частните предприятия, дават работа на 3 милиона души… Тях ли искаме да ударим?“ Нейков обясни, че продължаващата конфронтация – дори и на територията на личния финансов интерес на човека, е много опасна, защото системата е направена да работи заедно. Всичко това според него би обезсмислило усилията на хората в продължение на 15 години – от началото на реформата. Освен всичко друго Нейков отбеляза и начина, по който са направени промените – в последния момент, дори след внасянето на проекта за бюджет, който е формиран по други параметри. Според него най-притеснителното е, че се бърза промените да бъдат приети още този петък, възползвайки се от липсата на информация у хората.

Владимир Каролев каза, че привидният избор на хората къде да са парите им е предрешен с това, че се поставя условието те изрично да отидат и да кажат, че искат парите им да останат в пенсионния фонд. Ако не го направят в рамките на един месец, парите автоматично се прехвърлят в НОИ. И според Каролев, и според водещият по-логично е обратното – да отидеш само ако искаш парите ти да бъдат прехвърлени. Финансистът каза, че профсъюзите създават няколко мита, с които лъжат хората – за ниската доходност на пенсионните фондове, за това, че дружествата крадат пари, и за това, че тези промени са правени и в други държави. Каролев каза, че в Полша загубата на пенсионерите от подобни промени е от 14 милиарда евро, а в Унгария също има жертви на „невидимия ефект“. Той допълни, че в момента ни се предлага нещо захаросано, което отвътре е изгнило.

Цялото предаване от 17 декември 2014 г.