enbg

Веселин Пенчев, 9 май 2013 г.

9.5.2013 | коментара

Студентът по право в 5 курс в УНСС Веселин Пенчев заяви, че ще даде своя глас за БСП на извънредните парламентарни избори на 12 май. 23-годишният бъдещ юрист е от Шумен. Той каза, че изпитва неприязън към всичко, което се е случило в държавата през последните 3 години и половина. Според него БСП е единствената алтернатива на ГЕРБ. От 5 години има право да гласува и досега винаги е подкрепял БСП и „Коалиция за България“.

„Моето мнение е, че държавата трябва да се грижи за социалното, да изпълнява ролята си на стопанин, да се грижи за своя народ.“ – според Пенчев България е на кръстопът и на изборите трябва да изберем какво искаме – „да съществуваме като нация, или не“. Той се аргументира с ниската раждаемост през 2012 година. Според него на изборите младите хора трябва да покажат дали искат да останат в държавата си и да се развиват тук.

Пенчев даде пример как лично, заедно с колегите си от УНСС, е бил засегнат от политиката на ГЕРБ по отношение на образованието: „Реши се да се вдигнат таксите. Аз, с мои колеги от други специалности, съвсем спонтанно се срещнахме и решихме да организираме протест. След това се срещнахме с ректора на нашия университет и той ни каза така: „Няма от къде да взема пари за университета, защото държавата е намалила субсидиите преди 2 години. Моят единствен избор е да вдигна вашите такси, ако вие искате да учите.“ Това аз не го приемам – не може една държава да не обръща внимание на студентите, ако иска да се развива.“ – заяви гостът.

Според Пенчев в БСП има много подготвени кадри и много силни личности. Гостът смята, че останалите водещи партии се управляват еднолично и точно затова управлението на ГЕРБ не е било успешно: „властта беше еднолична, нямаше активен парламентарен контрол“. Той призова българските граждани да не се плашат от думата „коалиция“. „БСП има ясна и точна програма, с приоритети, които лично на мен ми харесват, които са дълбоко социални и ако бъдат изпълнени, а аз съм убеден в това, държавата ще тръгне нагоре.“ – завърши Пенчев.

Цялото предаване от 9 май 2013 г.