enbg

Весела Тотева, 2 февруари 2017 г.

2.2.2017 | коментара

В продължение на темата за наркозависимостите гост на Слави Трифонов отново беше журналистката Весела Тотева. В предаването от 18 януари тя разказа за трудния път от пристрастеността към наркотиците, до успеха да се освободиш от зависимостта си към тях. Тогава тя представи и своята книга–изповед „Падение и спасение“.

Поканата си към нея за повторно гостуване Слави Трифонов обясни с нейното откровено споделяне. Въпреки уговорката да доведе и други „смели като нея“, които да говорят откровено за проблема с наркотиците, Весела се появи сама в студиото и сподели, че е трудно да доведе някои от наркозависимите деца, с които си общува, тъй като те не са пълнолетни и родителите им трябва изрично да разрешат.

Весела Тотева заяви, че след първото й участие в предаването е осъзнала, че има мисия. Журналистката е получила покани от много български училища да говори за проблема пред учениците. Тя каза, че вече е била на такава среща в Кърджали, а й предстои да посети и училища в Разлог, Пазарджик, Троян. Получила е покана и от лекарите от Клиниката в Суходол, където се лекуват алкохолици и наркозависими. „Искаме да те видим и пипнем, имаме нужда от надежда, ти даваш надежда да се пребори този демон и дявол“, казали й лекарите. След участието й в „Шоуто на Слави“ са й писали и още деца, които имат проблеми с наркотиците.

Весела Тотева изрази изумлението си от съвременната действителност. Според нея учителите и родителите не знаят как да говорят с децата за наркотиците. „Гневна съм и съм уплашена за децата ни“, заяви преборилата се с наркотиците журналистка, и съобщи, че според актуален доклад на Световната здравна организация българите са сред първите в света по ранна употреба на алкохол и наркотици, и ранни сексуални контакти. Весела сподели, че „зарибяването“ е лесно, като по нейно време, и разказа за 23–годишно момиче, преживяло нещастна любов, което е започнало да взима хапчета ривотрил по съвет на приятелка. По думите на Весела навремето се е продавало само хероин, кокаин и трева, а днес дилърите продавали всичко – като „на сергия“.

Журналистката е шокирана, че в голяма част от българските училища липсват психолози. Тя сподели впечатлението си, че училището обикновено наказва зависимите деца, а Законът за училищното образование „решава“ проблема като просто премества такива деца от едно училище в друго. По думите на Весела Тотева родителите също се отдръпват от зависимите си деца: „Наказват ги, спират им парите, не търсят разговор с тях и любов, и да им вдъхнат вяра и надежда, а ги наказват по сталиниски модели“. За пример тя даде случая със 17-годишното момиче от София, за което разказа и при първото си гостуване – което се самонаранява и пие хапчета ривотрил. Двете са се виждали, а една вечер момичето й писало от бар, където пиело текила с ривотрил. Било в бара, защото било изгонено от къщи. „И никой не й казва нищо!“ – шокирана е от пасивността на обществото Весела Тотева.

Весела Тотева разказа и за разговора си със секретаря на общината в Кърджали, от когото разбрала, че патриотизъм може да бъде и това „да видиш едно такова момиче и да му помогнеш“.

По книгата „Падение и спасение“ една българска сценаристка и актриса в момента пише сценарий за филм, разказа Весела Тотева. Нейната роля във филма по всяка вероятност ще бъде изиграна от дъщеря й, която е завършила актьорско майсторство в Англия и по чието настояване майка й написва книгата. „Приеми това, което правиш, като отговорност“, обърна се накрая Слави Трифонов към своя гост Весела Тотева.

Цялото предаване от 2 февруари 2017 г.