enbg

Весела Тотева, 18 януари 2017 г.

18.1.2017 | коментара

В предаването гостува журналистката Весела Тотева, която разказа за трудния път от пристрастеността си към наркотиците, до това да успее да се освободи от зависимостта към тях. Наскоро излезе нейната книга „Падение и спасение“.

Весела Тотева сподели, че не се притеснява да говори за това, че е била наркоманка. Тя разказа, че е от София, отрасла в семейството на военен и лаборантка. С наркотиците започва, когато е на 21 години и вече има 3-годишна дъщеря.
„От много малка съм бунтар. Нищо не ми харесваше в социализма. Родена съм 73-та година“, каза Весела в подкрепа на думите си, че не е спазвала правила. В семейството имало морални устои, категорична е тя. Има сестра, която е по-голяма от нея и на която е посветила глава от книгата.

„Бях жесток бунтар. Ходех на Кравай, на Синьото. Още от много малка, от 13-годишна. Смених 5 училища. Гонеха ме, изключваха ме. Бях си такава от малка. Бунтар. Не ми харесваше нищо, свързано със строя (б.а. социалистическия строй), с живота в България.
Исках да замина и това, което ми хрумна на 16, когато се запознах с моя бъдещ съпруг, е че искам вече да имам дете, защото всичко съм видяла. Всичко знам – пиене… Всъщност първата ми среща с опиати въобще – не мога да ги нарека точно наркотици – беше с хапчета, още на 14 години. Тогава така беше модерно. Батковците от Кравай ме пращаха да купувам хапчета и съм пробвала още тогава. Но няма нищо общо с хероина. Хероинът дойде много по-късно“, спомня си Весела.

Всичките им приятели заминали за Канада, с полет за Куба, но канадската страна прекратява тази практика и Весела Тотева и мъжа й изпускат тази възможност. Тогава с парите от сватбата отиват в Чехия, защото са научили, че там отиват емигранти. Весела е бременна в третия месец, живеят в лагер, където в стая са 40 души, леглата триетажни. От там успяват да вземат визи за Южна Африка и живеят три години в Зимбабве. В африканската страна имали проблеми с „не особено законни неща“ – продавали нелегално дискове. После Весела се връща в България с дъщеря си, а няколко месеца по-късно и мъжа й, с когото след това се развеждат.

На 21 години е вече с дете, живяла в лагер, живяла в Африка, разведена, прави си равносметка Весела. В София, след раздялата с мъжа й, става сервитьорка в първия пъб с жива музика. „Тогава някак си парите летяха във въздуха“, спомня си тя. Изкарвала много, запознала се с мъж, който също се занимавал с не особено легални неща. Имал много пари. Тя заживяла с него и с 3-годишната й дъщеря. В този период Весела не работела, нямало какво да прави и започнала да ходи в една кръчма, където нейна приятелка била сервитьорка. Кръчмата била на Магура, спомня си днес журналистката: „Събираха се всякакви хора, които продаваха всичко – крадени вещи, наркотици, абсолютно всичко. Ние, докато си пием ракията – обедна, със салата, се въртеше една цигара, която аз не знаех каква е. Не знаех каква е и някак си не попитах. И седмица по-късно се събудих с абстиненция.“

Това е свят, от който трудно се връщаш, губиш всичко, съгласи се авторката на „Падение и спасение“. Тя призна, че е загубила много познати, които са си отишли от този свят, заради наркотиците. Самата тя 4 години е била на хероин, след това 4 години пила метадон, който е заместител на хероина.

„Това е демон, който влиза в тебе. (…) Когато взимаш хероин, изпитваш неописуемо блаженство. Много е хубаво и това го прави страшно“, призна изживяното Весела Тотева и допълни, че това се усеща и физически, и психически.

За периода си на зависимост тя разказа, че не й е било спокойно, борила се е. Лекувала се е над 40 пъти за тези 4 години. Волята и желанието за живот, и любовта към себе си са водещи в тази битка, смята Весела. Факт от изключително значение според нея е и това, че родителите й не са я изоставили, а са се борили заедно с нея. „Много родители изоставят децата си наркомани. Отказват се. Спират да се борят, спират да вярват“, каза Весела.

Книгата „Падение и спасение“ Весела Тотева пише по молба на своята 25-годишна дъщеря, която смята, че историята й би помогнала на много хора. Весела пък прочете писмо, което получила наскоро от 17-годишно момиче от Френската гимназия. Момичето признава, че от три седмици, след като е прочело книгата, е спряло да се самонаранява и да взима медикаменти като ривотрил. Журналистката признава, че заради случаи като този си е струвало.

„Слушам те и си мисля – всъщност ние, като общество, трябва да се грижим за децата си, независимо в каква беда попадат“, каза Слави.
Весела Тотева разказа, че още преди 16 години, когато започва да се занимава с телевизия, има желание да помага на хора, които искат да се освободят от зависимостта, но с репортажите не й се получило. В отговор на това Слави предложи да се направи нещо повече, в което да се ангажира и той: „Може да се опитаме да направим нещо допълнително в публичното пространство, в моето предаване, да говорим за това. (…) Както ти си откровена и освободена, и говориш за този дявол, който представляват наркотиците, един млад човек, ако иска увереност и подкрепа, ние можем да се пробваме с теб да му я дадем“.

Цялото предаване от 18 януари 2017 г.