enbg

Весела Тотева и Светла Иванова, 28 февруари 2017 г.

28.2.2017 | коментара

Весела Тотева, автор на книгата „Падение и спасение“, която ни е гостувала два пъти по темата за наркотиците, днес представи Светла Иванова от Габрово, която пожелала да разкаже своята история.

Светла Иванова от 4 месеца не се дрогира. В момента отглежда детето си, социален асистент е. Има Хепатит-С и в момента чака одобрение от Здравната каса за лечение.

В началото Светла започнала с хапчета – кодеин, кодтерпин, сироп за кашлица, който съдържа опиата кодеин. За едно дете едно шише е много, обясни Светла. После тя дошла „в София при сериозните наркотици“. 13 години взимала хероин, по няколко пъти на ден. „Стремежът е да се избегне абстиненцията, която е ужасна – и физическа, и емоционална болка, страх“, каза Светла.

По думите й наркотикът не е пречил на социалния й живот. Работела е, а в началото не й личало.
След хероина Светла Иванова минала на метадон. С него започнала, не за да се лекува, а за да се върне в София при хероина. Спомня си, че я накарали да се върне в Габрово, за да се лекува, но тя не го искала. Споделя, че по онова време още не е стигнала до идеята, че иска да се оправи. На коментар на Слави, че много хора не стигат до идеята, защото умират преди това, Светла отвърна, че е така, „защото никой не им е показал преди това, че могат да се обичат сами себе си“.
„Трябва да започнеш да се обичаш. Да започнеш да виждаш себе си. Няма значение какво ще бъде лечението – комуна ли ще бъде, метадон ли ще бъде, или д-р Герджикова със синтетичния морфин. Лечението няма никакво значение, желанието е важно“, категорична е Светла Иванова.

Когато е на метадон, Светла разбира, че е бременна. Това я мотивира и тя сама спира метадона. Искала е детето й да е здраво. После се появил дискомфорт в живота й и започнала да пие алкохол. „За мен пътят към зависимостите минава през някоя болка“, казва Светла.

Светла Иванова сподели, че тя също пише книга. Сега се чувства прекрасно: „Животът е прекрасен, защото е истински“.

Светла сподели, че преди предаването се обадила на своя баща да му каже, че ще говори по телевизията. Той й отговорил, че прави огромна грешка. „Не, това е най-правилната стъпка, която правя в живота си. Изстрадах много. Покрай мен и близките ми. Нараних много хора. Благодаря на майка ми, че издържа. Благодаря и на жената, която беше до баща ми, но тя беше до мен. И благодаря на детето ми, че ме прие такава, каквато съм, макар и да е в трудна възраст, и също ме подкрепя. И искам животът ми, който до този момент е минал в сянката на дрогата, да не е напразен“, обясни Светла.

„Това, което научих, това, което знам, защото аз го познавам отвътре, искам да ви го кажа, да го покажа на децата, на младите, на всички хора, които си мислят, че болката трябва да бъде потушавана. В крайна сметка болката трябва да бъде изживяна. До преди четири месеца аз живях в лъжа. Мислех си, че лъжа всички, но съм лъгала основно себе си. От днес ще говоря само истината, защото тя е уникална“, бяха финалните думи на Светла Иванова.

Цялото предаване от 28 февруари 2017 г.