enbg

Васил Иванов и Недялко Паталов, 27 април 2017 г.

27.4.2017 | коментара

В предаването гостуваха журналистът Васил Иванов и съдия Недялко Паталов, които разкриха фрапиращи случаи на корупция в Районен съд – Свиленград.

Васил Иванов представи едно от разследванията си, за което каза, че е било спряно в Нова телевизия. Заедно с него в студиото гостува и Недялко Паталов, съдия в Свиленград.

Съдия Паталов се свързал преди време с Васил Иванов и му дал доказателства за случай със задържан камион със 120 бежанци. Шофьорът отива на съд, камионът е задържан като веществено доказателство, но фирмата иска да си получи камиона. Посредством електронната система за разпределение на делата, жалбата е разпределена (от компютър) на Недялко Паталов. Неговото решение е, че камионът трябва да остане като веществено доказателство. В период, в който той е в отпуск, шефката на съда в Свиленград – Елена Тодорова, взима делото от деловодството и излиза с решение, което връща камиона на фирмата. Камионът заминава зад граница и вече няма веществени доказателства по случая.

Васил Иванов изтъкна, че за последните три години съдия Тодорова има забавени дела и вместо „да пише решенията по тях, тя ходи и взема делата на свои колеги“.

Случаят с ТИР-а е обект на дисциплинарна проверка. Това става, след като съдия Паталов е написал писмо до общото събрание на окръжния съд в Хасково. Проверка от Окръжен съд – Хасково е установила нередността, извършена от съдия Елена Тодорова. Самата тя подава оставка като административен ръководител на съда в Свиленград и не е наказана. До момента Висшия съдебен съвет (ВСС) не се е произнесъл по случая. Съдия Недялко Паталов вече е подал своята оставка.

Цялото предаване от 27 април 2017 г.