enbg

Антоанета Атанасова в „Искам думата“

22.7.2013 | коментара

41-годишната Антоанета Атанасова, която живее в квартал Редута в София, взе думата, за да говори за значението на думите и имената на улиците в квартала й: „Стана ми интересно, че имената на улиците в Редута са странни и интересни. Тоест – „Бричебор“,“Кобилино бранище“,“Каймакчалан“, „Боян Магесник“, „Кадемлия“, „Калиманци“… Стана ми странно защо не ги кръщават улица „Бор“, а е „Бричебор“? Или, да речем, по-логично да звучи „Риба“ или нещо по-българско, по-книжовно…“ Тезата на Антоанета е, че имената носят орисия, не само на улиците, а и на хората.
Антоанета стигнала до извода, че имената на улиците в Редута не са случайни и затова решила да ги проучи. В резултат разбрала, че повечето са имена на географски обекти – планини, върхове, както и имена от българската история. Тя спомена много различни факти и информации, до които стигнала по време на проучването си. Антоанета обясни, че според нея трябва да се замисляме върху произхода на имената и думите, които казваме.

Ако и вие искате да участвате, пишете ни на e-mail: [email protected] Споделете по каква тема искате да говорите и оставете имената си и телефон за контакт.

Цялото предаване от 22 юли 2013 г.