enbg

Александър Попов, 21 юли 2015 г.

21.7.2015 | коментара

Гост в „Шоуто на Слави” беше Александър Попов, който се е заел с благородната кауза да подпомогне изграждането на първия Възстановителен център за деца с онкохематологични заболявания в България. Той обясни, че изграждането на такъв център е от огромно значение, тъй като по време на самото лечение онкоболните деца преживяват голям стрес и емоционално натоварване.

Александър Попов също е родител на дете, на което през лятото на 2012 г. е поставена тежката диагноза левкемия. Попов сподели, че в рамките на два дни животът му тотално се е преобърнал, след като две изследвания категорично показали, че синът му Кристиян, тогава на 5 години и половина, има левкемия. За щастие, след „2 години в ад”, Кристиян е в ремисия. „Преди 6 месеца лечението приключи, Кристиян е добре и сега чакаме. Чакаме, защото тази болест винаги може да се върне обратно – трябва да минат 5 години от нейното откриване и тогава се смята, че тя е изчезнала завинаги и шансът да се появи отново е като при всеки здрав човек”, сподели Александър.

„Преживях ужасно много, видях ужасно много – детско страдание, сълзи. Изпитах го на свой гръб и знам, че има начин как ние, българите, да направим така, че да облекчим тези деца”, каза гостът. Според Слави Трифонов за изграждането на специализирания център трябва да се създаде сериозна организация, защото начинанието има „подводни камъни”. „Трябва да има логичен път, за да се стигне до успех, а не просто да е заявено в публичното пространство”, заяви Слави и пожела да помогне с каквото е нужно.

Александър Попов разказа, че проектът за Възстановителния център за деца с онкохематологични заболявания е на сдружение „Деца с онкохематологични заболявания“, което е съставено изцяло от родители на болни деца. Попов сподели, че разрешително за строеж на центъра има, но са необходими и финанси. Той се обърна към хората и бизнеса с апел да помогнат на каузата.

Гостът обясни, че многократно е била търсена помощта на държавата, но без успех. Той отбеляза, че през 2013 г. тогавашната опозиция в НС е предложила да се отпусне целева субсидия на община Костинброд (центърът трябва да бъде изграден в с. Опицвет, общ. Костинброд) за построяването на центъра, но не стигнали 6 депутатски гласа. Все пак Александър не е изгубил надежда, че и държавата може да чуе апела и да се включи в голямото начинание. Той информира, че дори разкошното, по думите му, онкохематологично отделение в ИСУЛ, в което е лекуван и Кристиян, е направено от дарение на родители, загубили дъщеричката си.

Александър Попов приема като свой дълг да помогне за изграждането на специализирания център. Ето защо той и съпругата му Зори са решили да отделят част от ресурса на собствения си бизнес за реализирането на каузата. Те ще пуснат за продажба серия от продукти, като набраните средства ще бъдат изцяло използвани за подпомагане на изграждането на центъра. Александър и съпругата му дори са подкрепени от голяма телекомуникационна компания, която ще пусне в мрежата си изработените продукти – бижута във формата на детелина, сърце и кръст.

Цялото предаване от 21 юли 2015 г.