enbg

Шоуто на Слави, 29 март 2012 г. – „Война на думи“

29.3.2012 | коментара

Гейовете и Бербатов донесоха победа на Ръбовете

29 март 2012 г.

Четвъртата задача, която противопостави отборите „Ръб“ и „Ескалатор“ във „Война на думи” започна с темата „За и против осиновяването на деца от гей двойки“.

„Децата, които израстват без родители, мечтаят да имат две майки и двама татковци, пред това да си нямат никого” – започна Надя Глушкова от отбор „Ръб”. „В много африкански държави хомосексуалността се приема за престъпление и се наказва, а тук, в Европа, много държави разрешават гей браковете и редица от тях, начело с Великобритания, Испания и Холандия, разрешават деца да бъдат осиновявани от гей двойки.” – продължи Иван Цолов тезата на отбора му „За осиновяването на деца от гей двойки”. Елица Борисова завърши: „Осиновяването от гей двойки е единствената надежда за над 7 500 деца, които са настанени в домове за деца лишени от родителска грижа в момента в България.”

Елена Ромеле от „Ескалатор” отвърна в хард стил: „В такава среда любов няма, има само задоволяване на инстинкти. Гей двойките не се размножават помежду си, а броят им непрекъснато расте… Нужно ли е да подпомагаме процеса?” Ирена Петрова попита: „Едно дете с двама татковци как ще разбере кое е майка му и няма ли в съзнанието му да се появят противоречиви мисли, както и объркване на ценностната му система, ставайки свидетел на ласките между родителите му, които ще бъдат татко едно и татко две?” Николай Зъбов изтъкна друг фактор: „Дете, осиновено от хомосексуалисти ще се сблъсква с огромен психологически тормоз, независимо дали посещава детска градина, ходи на училище, или просто си играе пред блока.”

Въпроси по темата си размениха първо Надя Глушкова и Траян Косев, след тях Генчо Гоев и Зорница Танева. Участниците се опитаха да изяснят това дали има разлика между любовта на хетеросексуалните и хомосексуалите двойки, дали сексуалната ориентация е критерий за добър родител и какъв е смисълът на осиновяването.

Втората тема, върху която дебатираха двата отбора беше „За и против връщането на Бербатов в националния отбор.” Отбор Ескалатор защити тезата „за” с аргументите, че Бербатов е вкарал най-много голове за националния отбор и че той е повод за гордост у всеки един българин. Траян Касев дори призова в мерена реч Бербатов да играе за националния отбор: „Бербо, моля те, върни се и над българския футбол ти смили се!” Ръбовете отвърнаха с това, че Бербатов в националния отбор си е пазил силите за резервната скамейка на Манчестър Юнайтед и напомниха как е хвърлил капитанската лента на мача със Сърбия.

Мнението на комисията беше, че двата отбора са се справили като цяло по-добре по първата тема, отколкото по втората, която научиха в ефир и имаха само една минута за подготовка. Оценките, които комисията постави на двата отбора (за Ръб – 4,67; за Ескалатор – 4,00) ще доведат до напускането на един от участниците в загубилия отбор Ескалатор в понеделник.