enbg

Тошко Йорданов и Филип Станев за заседанието на правната комисия

29.11.2016 | коментара

Тошко Йорданов и Филип Станев разказаха как е протекло заседанието на правната комисия, на което те присъстваха по покана на председателя на комисията Данаил Кирилов. Темата за срещата бяха резултатите от проведения на 6 ноември референдум.

„Аз мисля, че въпросът беше ясен: искате ли мажоритарна система в два тура – и два милиона и половина отговориха – да, искаме. (…) На 6 ноември кака се ожени“, каза Слави Трифонов. Той добави, че научава коментари, че народът не знае какво са мажоритарни избори в два тура. „Президентът го избраха точно в мажоритарен избор в два тура. Значи народът е гласувал на референдума не знаейки, но за президента е гласувал абсолютно наясно“, коментира той и допълни, че освен това избираме кметове в мажоритарна система в два тура. „Да еквилибрират, че народът е тъп – не им изнася и затова най-вероятно си мислят, че аз съм тъп“, каза Слави.

Тошко подчерта, че няколко пъти на срещата „групата социолози“ са подчертали, че хората не са разбирали за какво гласуват.

Според Тошко Йорданов срещата днес е била в много разширен състав. По думите му през цялото време е била измествана темата – че българският народ вече се е произнесъл на референдума. Той обясни още, че там е имало плеяда от политолози, социолози и юристи, които обяснявали как хората не са знаели за какво гласуват, не разбират какво са направили и че те „като едни мъдреци, ще ликвидират тази грешка“.

Слави нарече „удобна социология“ изнесените същия ден данни от „Галъп“, според които голяма част от хората искат промяна в политическата система, но само двайсет и няколко процента искат веднага да стане промяната, а „седемдесет и няколко процента искат да е внимателно“. Тошко Йорданов се съгласи, че това са поръчкови изследвания, но все пак има факти: „По-голямата част от половината на българските избиратели гласуваха на референдума, над 50 процента от българските избиратели, изобщо, в тези раздути избирателни списъци, гласуваха на референдума. За да има кворум в Народното събрание, трябват половината от присъстващите, плюс един. На референдума имаше над 50 процента от българските избиратели, които отидоха да гласуват. Над две трети казаха „да“, което е т.нар. парламентарен термин „квалифицирано мнозинство“. Тошко беше категоричен, че има решение, а депутатите трябва да се научат да приемат решенията на хората. „Моето вътрешно убеждение остана, че този парламент ще се изплюе върху решението на българския народ и няма да вземе никакво решение“, обобщи впечатлението си от срещата сценаристът.

Според Филип на обсъждането в правната комисия е бил даден повече от ясен знак – че те няма да направят нищо, за да се случи волята на българския суверен, на българския народ. „В един огромен словесен поток думички бяха удавени двете най-важни и случили се вече факта: първо – референдумът се проведе, второ – българският народ с достатъчно голям брой – да, 12 хиляди гласа липсват според ЦИК, въпреки че и това не е сигурно – но българският народ се произнесе, че желае тази промяна. Всяко нейно обсъждане и всякакви предлагания на варианти на това нещо са абсолютно несъстоятелни“, каза Филип Станев. Той се запита и откъде се е появила тази „огромна орда от политолози, социолози и експерти“, която на срещата днес е „прокобела“, че с мажоритарната система ще се съсипе „майка България“. Филип попита още къде са били те в месеците преди референдума и подчерта, че се говори много избирателно. „Значи като избрахме президент мажоритарно, не унищожихме нашата скромна българска цивилизация? Но ако направим парламентарни избори с тази система, всичко ще рухне и ще се съсипе и ще загине“, зададе риторичния си въпрос Филип.

На срещата днес е имало много малко практицизъм, каза Тошко Йорданов, като отбеляза, че от присъстващите депутати, като се изключат тези на ГЕРБ, „всички търсят алтернативни варианти, включително – това не може да стане, много е трудно“. „Тоест това са една група хора, които търсят причини да не се свърши една работа“, каза Тошко. Сценаристът обаче добави, че вече и за депутатите от ГЕРБ има известни съмнения, защото „реално те можеха да предприемат някакви конкретни действия по този референдум, минали са три седмици от референдума – освен чисто декларативните „Ние смятаме, че това трябва да се случи“, те като реални действия в парламента нищо не са направили“.
Тошко Йорданов беше категоричен, че са се сблъскали с „тотално безочие“ днес. „Те въобще не ни взимат на сериозно. Те не взимат на сериозно българския народ. За тях три милиона и половина избиратели са нищо, това са цифри“, каза той.

Йорданов коментира и изказването на президента, че не може да се приеме закон, писан на коляно от сценарист. Той припомни, че самият президент в зората на кариерата си е правил хороскопи, което не е лошо, според него, както не са лоши професиите пожарникар и физкултурник.

Филип обрисува образно срещата им като една машина за нищо правене, която им обяснила, че „ти не само не си компетентен, ами и нямаш право нищо да решаваш“. „Нямаш такова право, ти не разбираш, ти си прост!“, каза емоционално Филип.

По думите на Тошко днес им е било казано, че въпросът в референдума за мажоритарната система в два тура е от експертно равнище и българският народ не може да вземе такова решение.
„Българският народ, като суверен, може да вземе всякакво решение и това е смисълът на тази книжка Конституцията и смисълът на правилата, демократични, в които живеем. Ако ние кажем, че това не е вярно и че народът ни е такъв, тогава трябва да търсим монархия или някаква друга форма на взаимоотношения, които да имаме в държавата. Това е смисълът на демокрацията“, каза Слави Трифонов.

„Наблюдаваме хора, облечени във власт, на които не им пука за законите, които самите те приемат“, констатира Тошко Йорданов. Слави Трифонов от своя страна каза, че на него му пука и попита как ще го спрат. На репликата на Тошко Йорданов, че се опитват да го игнорират, все едно, че го няма, Слави отговори така: „Уважаеми зрители, въпреки че ме няма, съм тук!“

Цялото предаване от 29 ноември 2016 г.