enbg

Нино Бернардо за кунг-фу, музиката и гнева

4.1.2012 | коментара

3 януари 2012 г.

Световноизвестният майстор по кунг-фу Нино Бернардо беше специален гост в „Шоуто на Слави“. Водещият, който го определи еднозначно като „майстора на бойните изкуства“, попита откъде идва името му, което звучи като италианско. 65 годишният Бернардо обясни, че е роден в Хонг Конг, но името му звучи така, защото баща му бил с филипино-испански произход, а майка му е полу-филипинка, полу-китайка. Той сподели и защо е решил да се занимава с бойно изкуство: „Заради моята собствена несигурност, която имах. Аз мислех, че ако науча кунг-фу, мога да нараня някой, ако се наложи“.

Нино Бернардо е в България по повод семинар на бойното изкуство, което преподава – уин чун. „Уин чун означава „вечна пролет““, каза той. На водещият обаче наименованието му напомняло по-скоро като „нещо на Вивалди“. „Да, може да звучи като музика. Мисля, че означава една вечна невинност“, поясни гостът. Слави обаче не разбра каква е тази вечна невинност, при положение, че „биеш хората“… „Аз не бия хора. Интересното за това бойно изкуство е, че изучаваме начина, по който се държим. Не знам за всички останали, но за себе си – когато аз се ядосам ставам много глупав, а когато съм уплашен – ставам опасен. Така че когато съм уплашен и същевременно гневен – ставам един опасен идиот. Но какво се случва, ако аз съм опасен идиот и имам познания как да наранявам хора научно? Имаме проблем. Аз поглеждам на тази система по следния начин – като система, която помага при управлението на гнева. Това е една игра, която играеш. И както всяка друга игра има риск да се случат инциденти. И можеш да играеш тази игра само с приятел, защото ако направиш прекалено много грешки – ставаш гневен и започвате наистина да се борите с друг. Ние се опитваме да провокираме този гняв един друг и да ги накараме да бъдем глупави. Веднъж, след като станеш гневен и глупав – изведнъж се опитваш да бъдеш интелигентен по едно и също време“. Тези размисли за уин чун провокираха Слави да направи признание: „Все едно говориш за мен. Аз съм същият, наистина. Абсолютно същите емоции. Когато съм ядосан ставам глупав, когато съм уплашен – ставам опасен. Абсолютно едно към едно. Трябва да започна да тренирам това, което ти преподаваш“.

Водещият попита госта си как тренира своя самоконтрол. Слави сподели, че кара кола в София, за да го прави – „Непрекъснато има идиоти“, оплака се той. „Когато аз се учих да карам кола, моят учител ми каза – когато тръгваш по пътя, пази се от идиота, който идва от другата страна, защото той не знае, че има и друг идиот, който кара по пътя“, сподели Нино Бернардо.

Гостът беше донесъл в студиото малка акустична китара, на която посвири. „Човече, ти си кунг-фу, не си музикант. Ти играеш кунг-фу, плашиш хора, с бърсната глава си“, изуми се на музикалния талант на своя гост водещият. Слави също извади своята малка китара, но обясни, че не може да свири на нея и му я подари.

Специално за зрителите на „Шоуто на Слави“ Нино Бернардо направи кунг-фу демонстрация, която се нарича „лепкави ръце“ – техника, базирана на физически контакт. С нея боецът докосва предмишниците на партньора си, с което усеща неговата динамика и по-лесно предугажда следващия му ход.