enbg

Минчо Спасов, 28 февруари 2013 г.

28.2.2013 | коментара

Адвокат Минчо Спасов коментира въпросите, които Слави Трифонов зададе на главния прокурор Сотир Цацаров, както и получените отговори.

След като в понеделник (25 февруари 2013 г.) Слави зададе четири въпроса на главния прокурор, които получиха своите задочни отговори на брифинг, даден от Сотир Цацаров, се оказа, че един от въпросите – свързан с Мишо Бирата, е зададен и от един доктор по право – адвокат Минчо Спасов. Спасов, който е бил председател на парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред в 40-ото Народно събрание, уточни, че няма повече политически амбиции и смята да се издържа единствено с адвокатската професия.

„Като юрист, аз помня какво са казали римските юристи – че ако гражданите могат да нарушат закона, то магистратите могат да го разрушат. Ако магистратите не си вършат работата, те разрушават не само закона, но и държавата. И разрешават случаи като този с Мишо Бирата да минават безнаказано.“ Според адвокат Спасов не трябва журналистите и обществото да говорят повече за Бойко Борисов, защото той е изтъркана тема, а за премиера в оставка трябва да започне да говори прокуратурата.

Адвокат Спасов обясни, че след признанието на Борисов, че той е провел въпросния разговор, записан със СРС-та, вече няма съмнения в автентичността на записа. „Ето защо аз написах сигнал до тогавашния главен прокурор, в който му посочих, че след самопризнанието на премиера са налице достатъчно данни и улики за започване на предварително производство, в което е достатъчно да бъдат разпитани Ваньо Танов – шефът на митниците, неговият заместник Тони Странджев и картината се сглобява, като имаме нарушени поне два текста от Наказателния кодекс. Единият е принуда – да принудиш длъжностно лице да извърши или да не извърши нещо, в предела на службата му. Като квалифицираният текст, с наказание до 8 години, е когато принуденото лице е служител на митниците, какъвто е нашият случай в момента. А вторият текст е класическото длъжностно престъпление по чл. 282 от НК, когато длъжностно лице извършва имотна облага за друго лице. В случая – акцизен нарушител, покойният Мишо Бирата, е покровителстван от длъжностно лице, в случая – бившия министър председател.“ Адвокатът поясни, че за да последва наказание, не е нужно да има настъпили тежки последици.

Вместо обаче да последват споменатите действия, прокуратурата (в лицето на прокурор В. Илиева от градска прокуратура) образувала преписка срещу неизвестен извършител, насочена срещу лицето, изнесло въпросното СРС, а преписката за съдържанието на СРС-тата нелогично била прикрепена към случката с неизвестния извършител. Още по-озадачаващо писмо адвокатът получил от прокурор Т. Поповска от апелативна прокуратура, в което се казвало, че самопризнанието на бившия премиер било израз на неговата самокритичност, а прокуратурата не била критична към този въпрос. Гостът спомена и още едно име – на наблюдаващия прокурор по преписката срещу Ваньо Танов – прокурор Пламен Георгиев. При него записите са отишли във вид на веществени доказателствени средства и една година те са останали скрити „под мушамата“ и не е образувано ново производство. „Може би в резултат на това той стана заместник-председател на специализираната прокуратура и в същия ден – заместник-министър на правосъдието. А от една седмица ГЕРБ го направиха председател на Комисията Кушлев.“, завърши гостът. Според него трябва да се следи кариерното развитие и на останалите споменати прокурори.

Вижте цялото предаване от 28 февруари 2013 г.