enbg

Метин Енимехмедов, 13 февруари 2013 г.

13.2.2013 | коментара

Метин Енимехмедов, който спечели „Ферари“ в музикалния проект на „Шоуто на Слави“ – „Танцувай с мен“, гостува на Слави Трифонов. Пред водещия Метин говори за брат си Октай Енимехмедов, който на 19 януари, по време на национална конференция на ДПС, насочи газов пистолет срещу тогавашния лидер на партията Ахмед Доган.

Метин Енимехмедов донесе писмо, написано от брат му Октай и адресирано до Слави Трифонов.

Метин разказа как е научил за нападението на брат му над Доган. Бургазлията, известен с „танца на богомолката“, се прибрал от участие в Стара Загора, когато решил да провери фейсбук за нови съобщения и в социалната мрежа видял новината за атентат срещу Ахмед Доган. Първоначално не познал брат си на разпространената снимка, от видео материала обаче разбрал, че нападателят е Октай: „Това беше най-големият шок в живота ми – имаше сигурно десет секунди, стоя и не мога да взема решение“, разказа Метин. Той сподели, че брат му по никакъв начин не му е намеквал, че ще извърши подобен акт.

Метин Енимехмедов описа брат си като човек, който притежава „всички качества, които би трябвало да притежава един мъж“: „…Смел, лоялен, много е съжалителен и преживява много страданието на други хора, много е начетен и много добре се изразява. Като цяло, идеалът за един мъж, който има една жена и за приятел, който има всеки един мъж, аз го виждам в образа на Октай.“

Метин сподели още, че има силна връзка с Октай. За това с кого е дружал брат му, заяви: „Каквито приятели има той, такива имам и аз – и гейове, и престъпници, и математици…“ По думите на Метин и двамата са общителни, но Октай е „по-мълчалив“. Разликите с брат си победителят в „Танцувай с мен“ намира в политическата заинтересованост на Октай. Метин дори е съветвал по-малкия от него със седем години Октай да си „гледа учението“ и да не се занимава с „тия глупости“. „Доколкото знам, не е членувал в ДПС“, каза Метин и си припомни, че брат му му е споменавал, че е ходил в младежкото ДПС и че е имал отрицателно виждане за ДПС и за политиката, като цяло. За Октай Метин разказа още, че се е интересувал от известните световни личности, от световните конспирации, а „в България е анализирал и изучавал всяка една личност, и от историята“.

Метин Енимехмедов разказа, че е видял брат си само веднъж след покушението. Това се случило на 9 февруари, в ареста на „Г.М. Димитров“, когато го посещават с майка им. Октай им признал, че никой не го е подтиквал да извърши дръзкото нападение. „Ако ме застрелят – застрелят, аз ще докажа на този човек, че не е толкова голям и че може да прави, каквото си иска с нормалните граждани“, казал Октай. В краткото свиждане помолил близките си да не се притесняват, да бъдат силни и да го подкрепят.

Според Метин, брат му е извършил нападението, защото „му е писнало, както и на много хора в България.“ Метин е на мнение, че Октай само е искал „да шашне цялата зала“, „да се уплашат“. Талантливият бургазлия сподели, че се гордее с постъпката на брат си, но и отбеляза, че е „против някой да излезе с боен пистолет и да направи някакъв атентат.“

В края на разговора Метин Енимехмедов обеща на Слави Трифонов да доведе кучето си Цезар, което е научено да изпълнява най-различни команди, както и да участва в някой от кръговете на танцувалния проект „Магаданс – предизвикателството.“ „Тук съм изпитал най-хубавия момент в живота си, на теб не мога да ти откажа“, обърна се накрая Метин към Слави.

Цялото предаване от 13 февруари 2013 г.