enbg

Марко Кауфман, 17 май 2016 г.

17.5.2016 | коментара

Гост в „Шоуто на Слави“ беше Марко Кауфман – кореспондент за региона на Балканите на най-стария и авторитетен швейцарски вестник Neue Zürcher Zeitung. Той разказа за богатия опит на Швейцария в инициирането и провеждането на национални референдуми.

„В България да се прави референдум е проблем за всички политици. Проблем е за президента. За Народното събрание. За правителството. В Швейцария не е така. Там се провеждат референдуми от 1848 година и Швейцария е страната с най-много референдуми в света“, каза в началото на разговора Слави Трифонов.

Марко Кауфман сподели, че е дошъл в България, защото е научил за референдума, иницииран от „Шоуто на Слави“. Гостът разказа, че иска да разбере защо една страна като България има нужда от такъв референдум, иницииран от едно развлекателно предаване – нещо невиждано в Швейцария.

„Референдумът е едно от нещата, които са част от същината, от сърцевината на Швейцария“, разказа гостът. По думите му в Швейцария може да се проведе референдум, иницииран от гражданите, ако се съберат 100 000 подписа за 18 месеца. Марко Кауфман определи закона в България, който изисква събирането на 400 000 подписа за 3 месеца, като „сериозно препятствие“. „Това е едно от препятствията“, допълни Слави Трифонов.

Събирането на близо 700 000 подписа за провеждането на референдум у нас Марко Кауфман определи като ясен знак, че „народът е недоволен и няма доверие в това, което се случва в страната“. Гостът сподели, че ако 700 000 души в Швейцария искат провеждането на референдум, това би било ясно предупреждение, че нещо не е наред. „Ако 700 000 души искат нещо, то би трябвало вече да се е случило“, обясни той.

На въпрос дали швейцарският народ се чувства добре от референдумите, които инициира, Марко Кауфман беше категоричен, че „народът е по-доволен, когато се допитват до него“.

Водещият Слави Трифонов се поинтересува дали има тема, за която политиците в Швейцария се страхуват да питат хората. „Много малко ограничения има за това, за което не би могло да се направи референдум“, каза гостът.

Марко Кауфман разказа, че е посетил България за първи път преди 20 години. „Страната се промени изключително, модернизира се. Едновременно с това имам чувството, че проблемите, от които хората се оплакваха тогава – като корупцията, съществуват все още“, каза той.

„Всичко това ще се оправи, когато дадат възможност на хората да си казват свободно мнението, а те няма къде да ходят и ще го направят. Тогава цялата политическа класа, която за съжаление се явява като противник на голяма част от хората, ще се промени. В това съм сигурен!“, заключи Слави Трифонов.

Цялото предаване от 17 май 2016 г.