enbg

Иван Бакалов, 28 юни 2012 г.

28.6.2012 | коментара

Дългогодишният журналист Иван Бакалов повдигна въпроси за свободата в медиите и за достойнството на журналиста.
Той представи и своята книга „В сянката на Борисов“.

За състоянието на медиите Слави Трифонов разговаря с Иван Бакалов. Журналистът коментира, че има отлив на читатели, които се въртят, търсят, опитват се да намерят нещо. По думите му, получава се ефект като „четем с отвращение“ и това е така, защото те нямат избор.

Иван Бакалов разясни абсурда в ситуацията: „Някакви кръгове, които имам достатъчно пари, започнаха да придобиват медии, видяха че контролът върху медиите е много полезен. Някои са свързани с политиката, други не са. Да не говоря така наизуст – имаме следния абсурд – един депутат от ДПС, Делян Пеевски, притежава разни медии, които правят пропаганда на Правителството. Той в парламента е в опозиция, а медиите му правят пропаганда на Правителството.“ Според журналиста обяснението е следното: Зад всички тези медии стои една банка, в която има държавни пари.

Попитан защо не се говори за всички тези неща, Иван Бакалов обясни, че съществува „медийна война“: „Два вестника – „Труд“ и „24 часа“ имат собственици, които са извън тази монополна група на медии. И започна война между тях. Те, изглежда, не са достатъчно послушни и не правят достатъчно пропаганда на Правителството. Макар че, като ги разгърнеш, пак така една политика се прави на Бойко Борисов. И за толкова дребна независимост, да почне война срещу тях, ми се струва абсурдно.“

Визията си за това какво ще последва, Бакалов изрази така: „В момента България заприличва малко на времето на Тодор Живков – медиите премълчават разни теми.“ Журналистът даде пример с премълчани публикации на германските вестници  Der Standard и Tages Zeitung, в които са изнесени факти на Уикилийкс за Бойко Борисов. Според Tages Zeitung, източникът на информацията, че премиерът ни е бил замесен в трафик на метамфетамини, в пране на пари в банката на бившата си приятелка Цветелина Бориславова и други подобни, е не друг, а ЦРУ.

Много малко останаха местата, където някой може да каже нещо за Бойко Борисов, каза Иван Бакалов и изрази виждането си за ситуацията: „Затъва държавата, защото основната движеща сила, всъщност, е свободата. Когато е накърнена демокрацията, куца и държавата.“

Бакалов все пак изрази надежда, че макар официалните медии да премълчават информации, то съществува интернет, където хората могат да научат всичко. Журналистът обясни, че в момента самият той поддържа малък електронен вестник и бе категоричен, че си струва да се пише и посочва истината, и той ще продължи да го прави.

Цялото предаване от 28 юни 2012 г.