enbg

Виктор Калев

7.3.2012 | коментара

Виктор Калев е роден на 20 октомври 1969 година в Златоград. Своите артистични способности проявил още на 2-годишна възраст – сам се дегизирал и имитирал възрастната баба Кица от махалата. Когато бил на 7–8 години, го „хващали” учителките в междучасието, докато пеел нещо на съучениците или имитирал 7–8 различни гласа на най-големите ни актьори. Оттам нататък започнал да участва във всякакви училищни тържества, поводи, та до Детска асамблея „Знаме на мира”.

В семейството на Виктор има доста артистични натури. Баба му е била изключително добра певица. Майка му и баща му също пеели, а баща му свирел и на акордеон. Бащата на Виктор е бил подземен работник в рудниците, а майка му – учителка. Виктор има и по-голям брат, който е завършил НСА и е бил учител и треньор.

 

Виктор напуска града си на 18 години, когато влиза в казармата, а след това и да учи висшето си образование. Макар от малък да знае, че ще става актьор и то известен, първоначално е приет и учи химия, по настояване на родителите си. Един семестър обаче е достатъчен да откаже артистичната натура от формулите и изчисленията и така на следващата година той кандидатства във ВИТИЗ. Приемат го във всички специалности и завършва с отличен.

Кариерата на Виктор Калев започва още докато е студент в четвърти курс. Тогава режисьорът Стоян Камберов го кани да играе в постановката „Времето и стаята“ от Бото Щраус. Веднага след като завършва образованието си, младият актьор започва работа в Малък градски театър „Зад канала“. След това се прехвърля в театър „София“ за пет години. Тук Виктор играе в представленията „Д-р” – Бранислав Нушич, „Проклятието на гладуващите” – Сам Шепард, „Алиса в огледалния свят”, „Напразни усилия в любовта” – Шекспир, „Адска машина” – Жан Кокто, „Ромео и Жулиета” – Шекспир, „Нашият град” – Торнтън Уайлдър, „Три сестри” – Чехов. Междувременно, през 1999 г. започва работа в „Каналето“.

Виктор Калев се снима в няколко игрални филми, сред които „Коледата е възможна“, „Търси се екстрасенс“ и „Сива зона“. В последния играе заедно с Харви Кайтел.

От 2004 г. Виктор Калев е в екипа на „Шоуто на Слави“. Сред най-успешните му образи са на затворника Ранърса, на строителя Кольо Фичката, на Володя Стоянов, на кака Деса Поетеса. Негова сила са превъплъщенията в образите на популярни хора. Особено успешни са не само мъжките, но и женските. Запомнящи образи в негово изпълнение са: Цецка Цачева, Росен Плевнелиев, Благо Георгиев, Петър Стоянов, Симеон Сакскобургготски, Силвия Кацарова, Шеф Петров, Кристина Патрашкова, Лили Иванова, Росица Кирилова, Кольо Фичката, Ранърса, Гугутка Заспалова, Кичка Бодурова, Володя Стоянов, Барак Обама, Деса Поетеса, Галка Малка, Милко Калайджиев, Дядо Шишарко, Доктор Ливайн и много други.