enbg

Депутатите излизат в почивка, изборният закон ще чака

21.12.2016 | коментара

Тагове:

“В държавата ще има предсрочни избори, а волята на суверена е изборите да бъдат по новите правила и българските депутати да бъдат избирани мажоритарно в два тура“, това заяви Слави Трифонов след като припомни новината от деня, че в рамките на този парламент правителство няма да бъде съставено.

По-рано днес членове на Инициативния комитет за Референдума внесоха в парламента приложение към проектозакона за избор на народните представители с мажоритарна избирателна система в два тура. Проектът бе разработен съвместно от екип на омбудсмана Мая Манолова и наш екип и внесен на 21 ноември в НС от г-жа Манолова, а след това внесен за разглеждане в НС на 13 декември от депутата Георги Кадиев. Приложение 6 към чл. 249, ал. 2, т. 1 – Наименования, граници и номерация на изборните райони при избори за Народно събрание, бе внесено днес от Георги Кадиев като допълнение към закона. В приложението е разработено разделянето на страната на 231 едномандатни избирателни района, както и девет едномандатни избирателни района за българите в чужбина.

„И какво стана сега, уважаеми зрители? Три милиона и половина гласуваха на референдума, два милиона и половина гласуваха за мажоритарната система, за намаляването на субсидиите и за задължителното гласуване. Тъй като българският парламент продължава да се прави, че това не се е случило, ние им свършихме тяхната работа. Има ли закон? Има. Внесен е в парламента от депутата Георги Кадиев. Има ли райониране? Има. Днес същият депутат го внесе като допълнение на закона. Какво правят депутатите? Излизат в отпуска. Значи вие и ние можем да работим, а те – 20 дни в отпуска?! Разбира се, отпуската е по-важна за тях от работата, заради която са избрани – да служат всеотдайно и отговорно на своя суверен – българския народ. Дами и господа български депутати, ние няма да спрем да изискваме от вас да приложите волята на българския народ. Ако трябва, ще ви принудим!“, каза Слави Трифонов.

Цялото предаване от 21 декември 2016 г.