enbg

Вероника заслужи „Евала!“ от Памбос за своето Садовско хоро

1.4.2011 | коментара

Вечер на динамичните народни танци се оказа този петък. Шест номера се представиха пред комисията този ден, един остана за понеделник, когато ще видим и кой ще отпадне от „Танцувай с мен – 3…стаен“ и когато на участниците ще бъде поставена новата задача.

Вероника Валентинова се представи първа с „Криво садовско хоро“.
Павлина я поздрави за излъчването и за това, че е накарала публиката да я аплодира по средата на танца. Николай Манолов: „Думите са излишни, много бърза работа с краката, едновременно с това работа с ръцете, изключително сложни стъпки, лъчезарна, усмихната!“
Мария Агапиу поздрави Вероника за сложната хореография, танца в ритъм и лъчезарната усмивка. Памбос призна, че началото на танца било много силно – “настръхнах и ми стана много хубаво“. Вероника заслужи думите на Памбос, които вече звучат сакрално: „Страхотно, евала!“

Юсуф Селим и Вергин Терзиев танцуваха „Граовско хоро“.
Павлина Вълчева сподели, че много ги харесва, но тази вечер иска да ги критикува, защото всеки път показват едно и също, опитват се да вкарват техни движения, които „си ги знаете. Ако искате да бъдете добри танцьори, трябва да можете да се откъснете от това, което сте правили досега“.
Николай Манолов: „Супер са момчетата, те имат вродена артистичност, и са верни на стила си, което на мен ми харесва, уникален фриз накрая“. Николай ги поздрави за надиграванията и ги окуражи: „Мисля, че момите в селото тази вечер са ваши!“
Мария Агапиу сподели, че танцът й е харесал много.
Памбос първо пожела да получи информация от консултанта на журито – солистът на Ансамбъл “Филип Кутев” и хореограф на клуб “Бодифолк” Йордан Станимиров, доколко акробатични елементи са допустими в народните танци. Отговорът на Йордан беше, че не само в граовския, но и в други стилове в народните танци акробатични елементи са допустими, разбира се, с мярка. Удовлетворен Памбос заяви: „Значи беше хубаво, всичко беше позволено, браво, много хубава хореография“.

Стефан Николов се представи с „Добруджански ръченик“.
Памбос призна изненадата си – мислел, че на Стефан ще му е труден този танц, вместо това видял много силен танц, изпълнен много хубаво.
Според Мария, Стефан много хубаво е изразил характера на този танц, с много натрисания, прикляквания и музикално добре го изпълнил.
Николай също подчерта много доброто изпълнение на танца – „тежко, мъжки, уловени акценти, голямо израстване от миналата седмица“.
Павлина Вълчева имаше една забележка: „Ти си сладурче, много добре, обаче трябва да имаш предвид, че журито и публиката те вижда още в момента, когато се появиш на дансинга. Трябва да си в характера на танца още с появяването си“.

Райя Андреева танцува „Варненски танц“.
Мария Агапиу коментира, че този танц е много бавен, но тя го е направила добре, справила се с работата с лъжиците, стъпките й били в музика и като цяло танцът бил добре. Николай: „Трудно е да се танцува бавен танц, за хората изглежда неатрактивен, но е доста сложен.“ Неговата забележка беше, че Райя малко се поколебала, когато трябвало да използва лъжиците.
Памбос отчете изиграването в характера на танца и това, че Райя е била в ритъм, хореографията била хубава. Павлина сподели, че е забелязала момент извън ритъм и посъветва Райя да е по-концентрирана, когато излиза на сцена.

Нина Димитрова и Кирил Йосифов ситниха по сцената със „Ситно влашко хоро“. Нина трябва много да слуша и да обича Кирил, заяви Памбос, като уточни, че Нина била пак притеснена, но Кирил постоянно я водел и я изваждал я от колебанията в танца.
Мария отбеляза сложната хореография, с много сложни стъпки в много бърза музика, с която двамата се справили и за пръв път Нина танцувала в синхрон с Кирил. Николай Манолов заяви, че това е най-доброто изпълнение на Нина от началото на проекта. Павлина Вълчева се обърна също към Нина: „Ако искаш да не те водят, трябва да си достатъчно добра, за да можеш да го танцуваш сама и аз се надявам следващата седмица да можеш вече сама да танцуваш.“

Представянето на Борис Панайотов беше на „Трите пъти“.
Павлина се обърна към танцьора така: „Ти си толкова талантлив, че каквото и да трябва да танцуваш, ти ще го изтанцуваш добре.“
Николай коментира видяното така: „Демонстрира толкова различни по ритъм стъпки и го направи с такава лекота, краката ти се движеха в ритъм, различен от ръцете, което изисква добра изолация. И с гегата работиш добре.“ Мария бе на мнение, че танцът на Борис се е получил много добре – в музика и с настроение. Памбос определи представянето така: „Атрактивен, динамичен, много хубава хореография.“

За понеделник остана изпълнението на Мая Иванова и Вилиана Иванова на „Шопска ръченица“. Тогава ще бъдат оценени последните седем номера и някой от финалистите ще отпадне. Ще разберем и каква е новата задача в „Танцувай с мен – 3…стаен“.