enbg

Александър Чакмаков, 11 февруари 2014 г.

11.2.2014 | коментара

Председателят на сдружението „ЦСКА – Завинаги” Александър Чакмаков гостува в „Шоуто на Слави”.

Водещият Слави Трифонов потърси от своя гост отговора на въпроса как е възможно някой да подпомага финасово любимия си футболен клуб без да заема пост в управата на отбора. „Това е лудост”, заяви Александър Чакмаков и обясни, че се е заел с благородната инициатива от любов към ЦСКА и заради родовата памет (б.а. Александър Чакмаков е син на първия капитан на „червените” – Нако Чакмаков).

Тъй като сдружение „ЦСКА – Завинаги” е съставено от дарители, които са почитатели на славния български клуб, Слави Трифонов се поинтерсува най-напред от европейския модел и от мястото, което заемат феновете на отбори като Барселона и Манчестър Юнайтед.
Александър Чакмаков обясни, че Барселона има 2 милиона запалянковци, членове на клуба, които плащат членски внос и имат правото да участват в Общо събрание и да избират кой да е президент на отбора. 20 % от бюджета на Барселона е съставен от членския внос на феновете, обясни Александър Чакмаков. Гостът сподели и какъв е моделът при Манчестър Юнайтед – клубът е съставен от огромна група от акционери, които управляват клуба като корпорация; феновете на „червените дяволи” също участват активно, но не могат да определят кой да е в ръководството на отбора.

След това Александър Чакмаков сподели и как е възникнала идеята фенове на ЦСКА да подпомагат клуба чрез сдружението „ЦСКА – Завинаги”: „Идеята възникна от това, че имаше една голяма група от хора от средния и от едрия бизнес, които бяхме помолени, под някакава форма да помогнем на клуба, защото не е тайна, че клубът не се намира в добро финансово състояние.” Чакмаков обясни, че въпросните меценати обаче не били съгласни да дават пари, за да се изплащат дългове на отбора. Така всъщност се родила и идеята да се подпомогне целево базата на ЦСКА. „Много е просто – аз правя игрище и подпомагам школата, едни деца щастливо да тренират, вместо да давам пари за стари задължения”, каза Александър Чакмаков, а по-късно допълни: „Вместо да си купя една яхта – давам едни пари за едно игрище”. Председателят на сдружението обяви, че благодарение на „ЦСКА – Завинаги”, в момента се изграждат три игрища и децата вече не ходят „немили-недраги” „да тренират по селата”.
Гостът на Слави заяви още, че всичко по кампанията за подпомагането на ЦСКА е прозрачно и на сайта на сдружението могат да се видят „хората, които даряват пари или труд”, както и да се види отчета на разходите. Над 260 човека са вече част от сдружението „ЦСКА – Завинаги”, информира Александър Чакмаков.

Във видеото може да видите и какво е мнението на Александър Чакмаков за клубната организация на съперниците Левски и Лудогорец.

Цялото предаване от 11 февруари 2014 г.