enbg

Адвокат Гачо Груев, 20 юни 2013 г.

20.6.2013 | коментара

Във второ поредно предаване „Шоуто на Слави“ обърна внимание на драмата на семейство Червенкови. Гергана Червенкова е обвинена от бившия вътрешен министър Цветан Цветанов за ръководител на организирана престъпна група, а американските власти искат тя да бъде екстрадирана, тъй като в САЩ българката е обвинена в шест престъпления (сред тях – за разпространение на наркотици, пране на пари и заговор срещу САЩ). На 21 юни Софийският апелативен съд ще трябва да реши дали да екстрадира Гергана Червенкова, без да има неопровержими доказателства, че е виновна. По повод предстоящото последно дело по случая, гост в „Шоуто на Слави“ беше адвокатът на Гергана Червенкова – Гачо Груев.

Най-напред адвокат Груев изрази категоричното си мнение, че „по случая няма никакви доказателства“. А за факта, че Гергана от началото на май е в следствения арест, Гачо Груев каза: „Българските политици са измислили такъв ред и такъв закон, че щом е постановена екстрадиция и щом е допусната, задължение на съда е да вземе такава мярка за неотклонение и да затвори съответния човек, докато приключи процесът.“

Според адвокат Груев случаят „Гергана“ е „фрапиращ“, защото „това младо момиче нито е могло, нито е извършило нещо, което е противозаконно“. Адвокатът изрази тезата, че Гергана е „удобна жертва на политическите амбиции на един екс-вътрешен министър“ (Цветан Цветанов), който обяви пред медиите, че българката е „организатор на голям международен канал за разпространение на наркотици“. Нещо повече – по думите на адвокат Груев има „престъпен сговор между полицейски и прокурорски органи на две държави“ (България и САЩ) и че в резултат на този сговор има „изфабрикувано престъпление“. Гачо Груев определи делото на Гергана като съвременния вариант на аферата „Драйфус“.

Защитникът на Гергана Червенкова каза още, че в американския обвинителен акт няма нито едно доказателство и делото се базирало само на това, че двама американски агенти подали две поръчки в интернет сайт на „Юромедонлайн“ и те били изпълнени. По думите на Гачо Груев даже ставало дума за покупка на болкоуспокояващи лекарства, а не на наркотици. Според него манипулацията идвала от факта, че думата „narcotic” в английския език има няколко значения (освен за типичните наркотици, думата може да се употреби и за „тютюн“).
Гачо Груев информира, че през 2008 година президентът на САЩ Барак Обама подписва договор, който разрешава електронната търговия с лекарства, като същевременно забранява на чужди компании да извършват подобна търговия с цел защита на американските бизнес интереси. Адвокат Груев обаче заяви, че Гергана Червенкова не е бизнесмен, а обикновен служител на трудов договор, но „по една случайност нейният имейл попада в полезрението на службите на DEA“. Така в началото на разследването, през месец октомври, DEA информират ГДБОП, че българката Червенкова е засечена в тяхното разследване. „За един месец, по време на посещението на Цветанов в Съединените щати, се случват всичките тези неща, които довеждат до нейния арест и до нейното обвинение“, каза Гачо Груев и допълни, че обвиненията са „изфабрикувани и скалъпени“ и че това е „поръчков обвинителен акт“.

Гачо Груев говори и за един договор от 19 септември 2007 г. за екстрадиция между правителствата на България и САЩ. Проблемът в този договор, подписан от Тройната коалиция, според адвоката, е чл. 2, ал. 2, който обявява опитът, приготовлението и сговорът за извършване на престъпление, за наказуеми и за престъпления, даващи право за екстрадиция. Това според Гачо Груев е в разрез с установеното българско наказателно право, където „приготовлението и опитът са наказуеми в изключително редки случаи“. Гостът на Слави каза още, че и други страни от ЕС са сключили подобен договор за екстрадиция със САЩ, но проблемният текст (чл. 2, ал. 2) липсвал. „Един български гражданин не е длъжен да познава чуждото законодателство и да се съобразява с него. Сключвайки този договор българската държава се съгласява български граждани да носят отговорност не спрямо собственото си законодателство, а според законодателството на Съединените щати в случая“, завърши адвокатът на Гергана Червенкова Гачо Груев.

Цялото предаване от 20 юни 2013 г.